TRUMP: Manje od 200 000 mrtvih Amerikanaca od Covida-19 je “dobra prognoza“

Iako američkom predsjedniku Donaldu Trumpu od sredine ožujka i intervencionističkih mjera koje uvodi za spas burze i borbe s koronavirusom raste, često daje izjave zbog kojih se kasnije mora pravdati i tvrditi da su izvučene iz konteksta. Proteklih dana je Trump vrlo aktivan na Twitteru, a krizni tim za borbu s pandemijom, koji drži konferencije za novinare u Bijeloj kući, uglavnom šuti, dok on drži monolog.

Tako je jučer pričao više od sat vremena bez prekida i dao prilično „nespretnu“ izjavu koja je mnoge podsjetila na Staljinovu izreku „kako je smrt jednog čovjeka tragedija, a smrti milijuna su statistika“.

„Vlasti SAD-a nisu počele ublažavati mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, već su ih produžile do 30. travnja“, rekao je jučer Donald Trump.

Danas je završilo razdoblje od dva tjedna važenja saveznih preporuka o socijalnoj udaljenosti.

Trump je rekao da vodstvo zemlje “želi da se ova noćna mora što prije okonča, pa je odlučeno da se mjere protiv koronavirusa produže“.

“Razmislite o ovoj brojci: 2,2 milijuna ljudi moglo bi umrijeti ako ništa ne učinimo”, rekao je Trump .

Dodao je da se akcije američkih vlasti mogu smatrati uspješnim ako mrtvih od koronavirusa u zemlji bude manje od 200 000, iako je “ovo strašna brojka”. Nije isključio da bi broj žrtava mogao biti manji, od 100 do 200 tisuća.

Američki predsjednik rekao je da će “vrhunac smrtnosti, prema preliminarnim prognozama, doći za dva tjedna”. Prema njegovim riječima, “najgora stvar bi bila proglasiti pobjedu prije nego što se ona stvarno osvoji”.

Trump je izrazio nadu da će Sjedinjene Države “do 1. lipnja biti na putu oporavka”, “To će biti donja točka krivulje širenja koronavirusa“, rekao je američki predsjednik.

Izrazio je i spremnost za ponovni test na koronavirus.

“Nemam simptoma. Niste primijetili da moj nos curi ili nešto slično, zar ne?”,  rekao je predsjednik Sjedinjenih Država.

Trump je 14. ožujka obavio koronavirusni test i rezultat je bio negativan. Američki predsjednik je rekao da Sjedinjene Države pomažu Italiji.

“Šaljemo im puno onoga što nam ne treba. Uz to, Washington pruža pomoć i u novcu“, dodao je u svom govoru.

U Sjedinjenim Američkim Državama, prema Sveučilištu Johns Hopkins, zabilježeno je više od 140 tisuća slučajeva infekcije koronavirusom, a do sada je umrlo više od 2,4 tisuće ljudi.

U međuvremenu Trump mora iskoristiti sve ovlasti koje ima da osigura liječničku skrb onima kojima je potrebna, jer će u studenom birači dati prednost demokratskom kandidatu, bez obzira tko bio, koji će program medicare, kojeg je pokrenuo Obama, a blokirao Trump, Demokratska stranka pretvoriti u glavni izborni slogan.

Ranije smo izvijestili o ogromnim troškovima liječenja u Sjedinjenim Državama, gdje je Danni Askini, kako izvještava Time, liječenje od koronavirusne infekcije i oporavak platila više od 34 000 dolara.

Nova analiza Zaklade Kaiser procjenjuje da bi prosječna cijena liječenja zaraženih virusom Covid-19, za nekoga s osiguranjem i bez većih komplikacija, bila oko 9763 dolara. Netko čije liječenje ima komplikacije može dobiti račune koji su dvostruko veći, od oko 20 292 dolara. Istraživači su došli do tih brojeva ispitujući prosječne troškove prijema u bolnicu za osobe s upalom pluća, a ne za liječenje koronavirusom.

Najnoviji slučaj od prošlog tjedna je smrt mladića od 17 godina u Kaliforniji, koji je došao na hitnu pomoć, ali je odbijen zato što nema zdravstveno osiguranje i umro je od srčanog zastoja na putu do javne bolnice. Prvo je smrt pripisana koronavirusu, a kasnije je skinut s popisa žrtava Covida-19. Međutim, tijekom rasprave o tome od čega je zapravo umro, ključna tema je postala kako se ponašati prema čak 27,5 milijuna Amerikanaca koji nemaju nikakav oblik zdravstvenog osiguranja.

No što god se potvrdi kao stvarni uzrok njegove smrti, događaj se, nažalost, koristi u političke svrhe, što ima jak efekt jer je tinejdžer preminuo nakon što mu je uskraćena hitna pomoć zato što nije imao zdravstveno osiguranje.

U ovim okolnostima bi Trump, ako misli pobijediti na izborima, trebao dobro paziti što govori, a izjave, ma kako bolje zvučalo 100 ili 200 tisuća mrtvih od 2,2 milijuna, nikako mu ne idu u prilog i to će Biden & Co. sigurno znati iskoristiti.

more recommended stories