Published On: Čet, stu 5th, 2020

Trump je u jednoj od ključnih država smanjio zaostatak za Bidenom, analitičari iznenađeni

Iako su neki mediji poput AP-a i Fox Newsa proglasili Bidenovu pobjedu u Arizoni, predsjednik Donald Trump u posljednjih je nekoliko sati znatno smanjio zaostatak i značajno zakomplicirao utrku za 11 elektora koliko nosi ta savezna država. Što se to dogodilo da je sigurna Bidenova pobjeda došla pod znak pitanja? Odgovor je pokušao dati lokalni list The Arizona Republic.

– Kako je okrug Maricopa objavio rezultate za još 140.000 obrađenih glasova u srijedu navečer i četvrtak ujutro, postalo je jasno da je postotak koji dobiva Donald Trump dovoljan da dođe do preokreta u Arizoni, a možda i u predsjedničkoj utrci.

– Trump je u seriji glasačkih listića obrađenih u srijedu i rano u četvrtak pobijedio Bidena s oko 57%-40%.

– Ti glasački listići, za koje se pretpostavlja da su poštom poslani u ponedjeljak i utorak, smanjili su Bidenovu prednost u Arizoni na oko 68.000 glasova, dok je njegova prednost u srijedu bila veća od 90.000 glasova, piše Arizona Republic, prenosi Jutarnji.hr.

Za razliku od niza drugih saveznih država, u okrugu Maricopa većinu glasova poštom ipak su slali Trumpovi pristaše, što je očito iznenadilo analitičare nekih medijskih kuća.

Neki analitičari smatraju da Trump sada mora osvojiti 57.6 posto od preostalih 470.000 neobrađenih listića kako bi pretekao svojeg konkurenta.

– To je otprilike isti postotak koliko je dobio u prvoj seriji listića. Može on to, rekao je republikanski anketar Paul Bentz./HMS/