Published On: Uto, svi 16th, 2017

TRUMP: Imam apsolutno pravo dijeliti tajne s Rusima

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je branio svoje “apsolutno pravo” da dijeli informacije s Rusijom, nakon spora oko povjerljivog materijala.

Trump je naveo na Twitteru kako je dijelio “činjenice vezane za terorizam i sigurnost u zračnom prometu” i kako je tražio od Rusije da učini više protiv takozvane Islamske države.

On se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Ovalnom uredu prošloga tjedna.

Američki mediji javili su kako je Trump objavio materijal koji je dobio od partnerske strane koja mu nije dala dozvolu za to.

– Kao predsjednik, želio sam podijeliti s Rusijom (na javno planiranom sastanku u Bijeloj kući), na šta imam apsolutno pravo, činjenice vezane za terorizam i sigurnost u zračnom prometu”. Iz humanitarnih razloga želim da Rusija značajno intenzivira svoju borbu protiv Islamske države i terorizma – dodaje američki predsjednik.

U izvještaju u Washington Postu se navodi da je Trump povjerio strogo čuvanu informaciju vezanu za plan Islamske države za koji se vjeruje da je u svom središtu imao korištenje laptopa u zrakoplovu.

Trumpov potez nije nezakonit jer kao američki predsjednik ima ovlasti skinuti tajnost s informacije.

Njegova akcija izazvala je, ipak, žestoke kritike demokrata i pozive za objašnjenjem iz njegove Republikanske stranke, prenosi BBC./HMS/