Published On: Pon, ruj 5th, 2016

Trump će kao predsjednik morati iz zemlje izbaciti i vlastitu ženu: Kako je Melanie Trump došla u Ameriku?

Trumpovi stavovi o imigraciji su jednostavni. On zastupa mišljenje da bi ljudi koji su u zemlji ilegalno trebali biti deportirani, a oni koji su ušli legalno s vizom i ostali nakon što je ona istekla, također bi se mogli naći u velikom problemu.
“Zakona o useljeništvu ne postoji samo da bi držao kriminalce izvan granica. On postoji da zaštititi svaki aspekt američkog života: tržište rada, sustav socijalne sigurnosti, sustav obrazovanja i sve drugo”, rekao je Trump.
Ovaj govor došao je nešto više od tri tjedna nakon što je Trumpova kampanja obećala odgovoriti na pitanja o sumnjivim okolnostima pod kojima je Melania Trump dobila američko državljanstvo. Melania Trump, rođena u Sloveniji, u Sjedinjene Države (SAD) je došla kako bi radila kao model, a mnogo stvari o njenom legalnom statusu tijekom njenog boravka u zemlji ostaje nejasno.
New York Post nedavno je objavio fotografije nage Melanie Trump iz 1995. godine, što je pokrenulo pitanja o njenom legalnom statusu, s obzirom da je tvrdila da je u SAD došla 1996. godine. Melania se pokušala obraniti na Twitteru, tvrdeći da je uvijek poštovala useljeničke zakone ove zemlje.

Imigracijski odvjetnik David Leopold kaže kako je rašireno mišljenje da osoba brakom odmah dobiva državljanstvo pogrešno. Leopold objašnjava da postoje tri načina na koja se može dobiti trajni boravak u SAD-u. Prvi je kroz posao, drugi kroz neposrednog srodnika a treći kroz “green card” lutriju. Pod neposrednim srodnikom misli se na kćerku, sina ili supružnika. “Green card” nije odmah zagarantirana supružniku, ali kvalificira osobu da započnu s procesom. Trajni boravak supružniku nije zagarantiran jer postoje restrikcije oko toga tko može dobiti “green card”. Ukoliko je osoba ilegalno ušla u zemlju ili ušla putem prijevare, ne može dobiti trajni boravak niti državljanstvo.
Ovo se čini važno u slučaju Melanije Trump. U intervjuu za Harper ‘s Bazaar Trump je rekla da je vizu za SAD dobila zbog posla.
“Nikada mi nije palo na pamet da ostanem u zemlji bez papira. Jednostavno si takva osoba. Poštuješ pravila. Poštuješ zakon. Svakih nekoliko mjeseci ideš natrag u Europu po novu vizu. Nakon nekoliko viza prijavila sam se za” green card “i dobila je u 2001. godini. Nakon toga sam se prijavila za državljanstvo. Bio je to dug proces “, rekla je tada Melania.
Leopold kaže da viza stečena kroz posao ne bi zahtijevala od osobe da ide kući svakih nekoliko mjeseci.
“Jedini slučajevi gdje sam to viđao, a radim ovo dugo vremena i uspoređujem slučajeve s drugim odvjetnicima, su gdje osoba ima turističku vizu, koja ne dozvoljava rad u zemlji”, rekao je Leopold.
Ako je Melania ušla u zemlju s turističkom vizom, au to vrijeme radila, vlada bi mogla pretpostaviti da je ušla u zemlju prijevarom. Ako je na granici rekla da je u SAD-u kao posjetilac ali planirala raditi to se gleda kao pogrešno predstavljanje.
Da bi netko dobio vizu za posao, poslodavac bi morao dokazati da ta osoba ispunjava dužnosti koje nijedan Amerikanac ne bi mogao. U slučaju Trumpa, to bi značilo da nijedan drugi model ne bi mogao učiniti njezina snimanja. Da bi se kvalificirala za radnu vizu, osoba bi mogla imati posebne vještine ili posebnu diplomu.
Nešto prije nego što su počela da se pojavljuju pitanja o njenom imigracijskom statusu, Melania Trump je skinula svoj osobni web site s interneta. Na njemu je tvrdila da ima diplomu iz Slovenije u arhitekturi i dizajnu za što su biografiji iz Slovenije otkrili da nije točno.
Da je imala takvu diplomu, to bi povećalo šanse Trumpovj za radnu vizu. Ukoliko je poslodavcu rekla da posjeduje diplomu koju nije imala, to bi se gledalo kao prijevara i moglo bi utjecati na njen imigrantski status. Ukoliko je bilo kakva prijevara bila uključena u bilo kojem od koraka koje je Melania Trump poduzela kako bi postala državljanka SAD-a, njezino državljanstvo ne bi bilo validno, što bi u najgorem slučaju moglo rezultirati u gubitku državljanstva.
U intervjuu za Univision bivši odvjetnik Organizacije Trump rekao je da je Melania dobila “green card” 2001. godine na temelju braka. Međutim, Melania se za Trumpa udala 2005. godine a ranije nije bila udana, kako ona tvrdi.
U svakom slučaju, u priči o tome kako je Melania Trump završila u SAD-u postoji mnogo neusklađenosti, koje ne bi bilo da Trump svoj dolazak može objasniti jednostavno. U isto vrijeme, njezin suprug diže hajku na imigrante, što je dodatno privuklo pažnju javnosti.
Leopold u ovome vidi propuštenu šansu. On smatra da priča Melanie Trump pokazuje nefunkcionalan sustav imigracije koji dobre ljude tjera da rade stvari koje inače ne bi.
“Kao, na primjer, prijeći granicu bez autorizacije, ili da navedu pogrešnu svrhu svog puta”, rekao je on dodajući da je Donald Trump propustio priliku da se obrati imigrantima i poruči im da zna kako je sustav nefunkcionalan, te da ga mogu zajedno popraviti.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x