Published On: Sub, ruj 9th, 2017

Trump antiruski ”Zakon Magnitsky” širi na globalnu razinu

Američki predsjednik Donald Trump je najavio kako je dao ovlasti nadležnim resorima da se sankcije u okviru ”Zakona Magnitsky” provode na globalnoj razini. Američki predsjednik je dao ovlasti čelnicima Ministarstva financija i State Departmenta, Stevenu Mnuchinu i Rexu Tillersonu, da ovaj zakon primjenjuju u cijelom svijetu. Državni tajnik može uvesti sankcije u području viza, a Ministarstvo financija one financijske. Čelnici oba odjela trebaju koordinirati svoje akcije.

Podsjetimo Trump je ranije poslao pismo Kongresu u kojem je naveo kako Bijela kuća namjerava pomno pratiti globalnu provedbu ”Zakona Magnitsky”.

Još je Barack Obama na odlasku, u prosincu prošle godine, proširio ”Zakon Magnitsky” na sve zemlje i ova odluka Trumpa da Stevenu Mnuchinu i Rexu Tillersonu da ovlasti u tom smislu samo potvrđuje kontinuitet politike Bijele kuće, ali i jača uvjerenje među konzervativcima, nekim novinarima i biračkim tijelom da je američki predsjednik de facto smijenjen s dužnosti i da mu je zadaća samo priopćiti odluke koje donose utjecajne interesne skupine u Washingtonu, koje ne moraju nužno biti dio državnog aparata.

Američki ”Zakon Magnitsky”, kojim se uvode sankcije ruskim dužnosnicima koji navodno krše ljudska prava, je zamjena za zastarjeli amandman ”Jackson-Vanik”.

Američki Senat je ”Zakon Magnitsky” usvojio krajem 2012. godine, poništavajući u isto vrijeme amandman ”Jackson-Vanik”, odnosno restrikcije iz vremena Hladnog rata u trgovini s Rusijom, uvodeći zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim dužnosnicima za koje Bijela kuća procijeni da krše ljudska prava.

Kao odgovor, Rusija ubrzo usvaja Zakon kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju djecu iz Rusije, a kao razlog su priložili dokaze o više slučajeva zlostavljanja te djece.

“Od kada je Rusija primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju, taj zastarjeli je sprečavao američke tvrtke da uživaju prednosti otvorenog tržišta Rusije”, rekao je tada Sergej Lavrov i dodao kako Amerikanci nisu htjeli “samo tako ukinuti amandman Jackson-Vanik”.

Prema njegovima riječima, Rusija je dobro uradila što je na svoj način odgovorila na ”Zakon Magnitsky”, nakon kojega je sastavila “crnu listu” američkih državljana koji ne mogu ući Rusiju jer su kršili ljudska prava, njihova imovina je zamrznuta, a poslovanje njihovih kompanija blokirano.

Rusija krivi američke roditelje za smrt najmanje 19 ruske usvojene djece. Zakon je nazvan ”Dima Jakovljev” po istoimenom dječaku koji je 2008. godine umro od toplotnog udara, nakon što su ga njegovi novi američki roditelji satima ostavili zaključanog u pregrijanom automobilu. Do donošenja novog zakona, Amerikanci su u 20 godina usvojili više od 60 000 ruske djece.