Published On: Sri, stu 23rd, 2016

Troškovi zbog alkoholizma u Sloveniji najmanje 153 milijuna eura godišnje


Troškovi povezani s prekomjernom konzumacijom alkohola u Sloveniji godišnje iznose 153 milijuna eura, a možda su i dvostruko veći ako im se pribroje gubici zbog manje produktivnosti, te posljedice obiteljskog nasilja i vandalizma do kojih dolazi u alkoholiziranom stanju, pokazala je studija nacionalnog Instituta za javno zdravlje, temeljena na proučavanju podataka od 2011. do 2014. godine, prenosi Hina.
Zbog stanja povezanih s alkoholom slovenske bolnice dnevno prime u prosjeku deset pacijenata, a zbog bolesti uzrokovanih alkoholizmom ili prometnih nesreća s pijanim sudionicima godišnje umre prosječno 956 ljudi, upozorilo je istraživanje koje se zalaže za primjenu boljih europskih praksi i  preventivu, te standarde koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija WHO.
Podaci iz različitih izvora, navodi studija, govore da je alkohol barem probalo ili pije osam od deset osoba mlađih od 15 godina, a zadnjih je godina povećan trend zlouporabe konzumacije alkoholnih pića u kategoriji mlađih žena.
Dnevnik.ba