Published On: Sri, kol 23rd, 2017

TROPLET: Dok civilizirana Europa osuđuje, dio političke elite u BiH još slavi zločinački komunistički režim

U cijeloj civiliziranoj Europi 23. kolovoza se obilježava kao „Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“ (nacizma, fašizma i komunizma).

Nažalost, tako nije u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, jer izgleda da se ovdje još uvijek slave bivši zločinački režimi. Ovdje još uvijek dobar dio ljudi, a posebno jedan dio postojećih političkih elita još uvijek mentalno živi u komunizmu, veličaju totalitarnu komunističku ideologiju te slave i hvale taj zločinački režim i njegove vođe, ističe u priopćenju Hrvatska kulturna zajednica TROPLET, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo! Parlamentarna skupština Vijeća Europe je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. proglasila 23. kolovoza za „Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“ (nacizma, fašizma i komunizma), te pozvala parlamente i vlade svih država članica EU i država kandidatkinja za EU na usvajanje i provedbu te Rezolucije. Isto tako, sve te države imaju obvezu provesti Rezoluciju br. 1096 o „Mjerama za demontiranje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima“ od 27. lipnja 1996., kao i Rezoluciju 1481 o „Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima“ od 25. siječnja 2006. godine.

Hrvatska kulturna zajednica TROPLET već godinama upozorava domaću i svjetsku javnost da Bosna i Hercegovina nije ništa ozbiljno poduzela u cilju ispunjavanja zahtjeva navedenih rezolucija, što predstavlja ozbiljnu prepreku pridruživanju i ulasku u Europsku uniju.

U skladu s navedenim, HKZ TROPLET poziva sve političke stranke, osobe iz javnog i političkog života, a posebno članove skupština i parlamenata županija i entiteta te Parlamentarne skupštine BiH da donesu odgovarajuće propise kojima će ispuniti zahtjeve gore spomenutih europskih rezolucija./HMS/