Published On: Čet, pro 19th, 2019

Troje favorita za predsjednika Hrvatske o preglasavanju Hrvata u BiH imaju jasne i nedvosmislene stavove

Povodom predstojećih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, podsjećamo na izjave troje favorita – Kolinde Grabar – Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore, o Željku Komšiću, drugom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

“Personifikacija preglasavanja Hrvata u BiH”

Kolinda Grabar –  Kitarović nedavno je Komšića ocijenila persofinikacijom preglasavanja Hrvata u BiH.

“Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome”, priopćeno je ranije iz Ureda predsjednice Hrvatske.

“Komšića nisu izabrali Hrvati”

Zoran Milanović, kandidat SDP-a Hrvatske, također je, nedavno  gostujući u emisiji “Pressing” voditelja I urednika Ilije Jandrića na N1 televiziji, istaknuo kako Izborni zakon treba mijenjati da svaki od konstitutivnih naroda sam sebi bira političke predstavnike. Milanović bi, kao predsjednik Hrvatske, razgovarao sa svima, pa i s Komšićem.

“Razgovarao bih sa svima, ali  podržavam izmjenu izbornog zakona tako da Hrvati mogu birati svog predstavnika. Prije 10 godina imao sam iluziju da nije bitno tko bira članove Predsjedništva, ali ako su članovi zadani po etničkoj pripadnosti, onda je jedini zaključak da člana koji se deklarira kao Srbin biraju oni koji se deklariraju Srbi“, rekao je Milanović.

I ranije se, podsjetimo, Milanović u  HRT-ovoj  emisiji “Nedjeljom u 2” voditelja i urednika Aleksandra Stankovića, osvrnuo na fenomen Komšić i podsjetio kako Komšića nisu izabrali Hrvati.

“To što Ustav točno ili netočno govori ili ne govori ti si izabran na mjesto koje je u Predsjedništvu BiH rezervirano za etničkog Hrvata i takvim se predstavljaš, to ti valjda nešto znači. Nisu te izabrali Hrvati i uopće nisu glasali za tebe. Vjerujem da je to šansa da se promijeni paradigma politike u BiH. Ono što me razočaralo da Komšiću do toga uopće nije stalo”, kazao je.

Podsjetio je Milanović i na dijalog Komšića i Harisa Silajdžića  u jednoj TV emisiji  u kojoj mu je Silajdžić rekao da njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH nije korektna te da će njegov izbor Hrvatima ogaditi Bosnu i Hercegovinu.

“Imate emisiju u kojoj je Haris Silajdžić 2006. godine, prije nego što je Komšić prvi put izabran, kazao da to nije fer prema Hrvatima. Haris Silajdžić ovdje nije najomiljenija osoba ali postoji nekakav basic notion, osjećaj pravde, da ne radiš ono protiv čega se protivnik ne može boriti”, rekao je Milanović.

“Nije legitimni predstavnik”

Miroslav Škoro, nezavisni kandidat, u pretkampanji se osvrnuo na BiH i poručio kako Komšić nije legitimno izabrani predstavnik u Predsjedništvu BiH.

“Za početak ću imenovati posebnog savjetnika za BiH, zbog toga što je to vitalni interes ne samo Republike Hrvatske, nego je to zemlja u kojoj bi hrvatski narod trebao biti suveren, a to trenutno nije jer Komšić nije legitimno izabrani predstavnik u Predsjedništvu BiH”, kazao je Škoro ranije.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare