Petak, 19 srpnja, 2024

Troje djece umro od amebe koja “jede” mozak. Ulazi kroz nosnice za vrijeme plivanja

Must Read

Loše vijesti stižu iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu. U Indiji, točnije u saveznoj držav Kerala, došlo je do smrti troje djece zbog infekcije uzrokovane amebom Naegleria fowleri koja “jede” mozak.

Tijekom posljednja dva mjeseca dijagnosticirana su četiri slučaja primarnog amebnog meningoencefalitisa (PAM), od kojih su tri bila fatalna, izjavio je doktor Drishya Pillai, liječnica u bolnici Meditrina, Palakkad, smještenoj u saveznoj državi Kerala, piše India Today.

– Ove smrti uzrokovane su fulminantnom progresijom, visokom stopom smrtnosti (oko 90-95%) i nedostatkom uspostavljenog ili učinkovitog liječenja. Važno je podići svijest – izjavila je dr. Pillai.

14-godišnji dječak iz Payyolija trenutno je na liječenju u privatnoj bolnici nakon što je stanje brzo identificirano.

Prethodno je od zaraze preminuo još jedan 14-godišnji dječak. Petogodišnja djevojčica iz Malappurama umrla je 21. svibnja, a 13-godišnja djevojčica iz Kannura također je podlegla stanju 25. lipnja.

PAM, ili primarni amebni meningoencefalitis, rijetka je, ali teška infekcija uzrokovana Naegleria fowleri, slobodnoživućom amebom koja uspijeva u toplim slatkovodnim sredinama kao što su jezera, ribnjaci i loše održavani bazeni.

Ameba ulazi u tijelo kroz nosnice, obično kada pojedinci plivaju ili rone u kontaminiranoj vodi. Kad uđe u nosnicu, putuje do mozga, uzrokujući ozbiljna oštećenja.

“Brzo oštećenje koje uslijedi nakon što ameba napadne mozak donijeli su joj naziv: “ameba koja jede mozak‘, objasnio je dr. Pillai. Početni simptomi često uključuju vrućicu, mučninu, povraćanje, glavobolju i ukočenost vrata.

Kako infekcija napreduje, pacijenti mogu doživjeti smetenost, promijenjeno ponašanje, napadaje i na kraju komu i smrt.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -