Published On: Pon, sij 28th, 2013

TRNKA: Nova Federacija u travnju 2014., nema trećeg entiteta, traži se normalniji sustav

Skupina pravnih stručnjaka koju je okupilo američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini do kraja travnja definirat će prijedloge za mogući preustroj Federacije BiH, a za sada je izvjesno samo kako neće biti ponuđena uspostava trećeg entiteta, prenosi Dnevni avaz.
Peteročlana skupina bosanskohercegovačkih pravnih stručnjaka koje je imenovao američki veleposlanik u BiH Patrick Moon već je održala prvi radni sastanak.
U timu su Krešimir Zubak, prvi predsjednik FBiH koji je sada odvjetnik, te sveučilišni profesori Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić i Kasim Trnka te građanski aktivist Vehid Šehić.
Po riječima Kasima Trnke, veleposlanik Moon je članovima skupine rekao da nema ograničenja u njihovu radu, no istaknuo je da bi za SAD bili neprihvatljivi prijedlozi koji bi vodili daljim podjelama unutar BiH.
– Pogotovu ne za treći entitet, kazao je Trnka.
Dodao je kako je cilj doći do prijedloga za neki “normalniji sustav” od onoga kakav je danas.
– Cijeli naš ustavni poredak ‘lomi’ se između elemenata građanskog društva i elemenata nacionalne ravnopravnosti kojem je sada dodata presuda “Sejdić-Finci” koja zahtijeva poštivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina. Sada treba naći model koji bi bio kombinacija zaštite građanskih i kolektivnih prava, pojasnio je Trnka.
Članovi stručnog tima planiraju provesti široke konzultacije s različitim vladinim i nevladinim tijelima i svakog će tjedna raditi po nekoliko dana kako bi u travnju imali koncipirane preporuke o kojima će se onda raspravljati na posebnoj konferenciji u svibnju, piše Avaz.
Bude li tada definirano rješenje prihvatljivo za sve, ono će biti ponuđeno poličarima na usvajanje, a konačni je cilj realizacija ustavnih promjena u FBiH do travnja 2014. godine kako bi se i opći izbori planirani za listopad te godine mogli održati uz novi ustroj i po novim pravilima.
Federacija BiH kako je ustrojena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine praktično predstavlja skup deset županija koje imaju veliki stupanj autonomije no i iznimno skupu i glomaznu administraciju koja više nije financijski održiva, prenijela je Hina.
Bljesak.info