TRNKA: Mi praktično skupljamo tuđu pamet

Sastanak predstavnika ekspertne grupe koji je sačinilo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Hercegovini i Bosni (HiB) za pitanja reforme Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i predstavnika Parlamenta FBiH bit će održan danas u Sarajevu.
Član ekspertne grupe, eminentni profesor ustavnog prava prof. dr. Kasim Trnka kazao je za agenciju Anadolija (AA) da nije riječ o pregovorima već o anketama na temu reforme FBiH.
”Bili smo već u Evropskoj komisiji (EK), Uredu visokog predstavnika (OHR), nevladinim organizacijama. Danas želimo čuti mišljenje vodstva Parlamenta FBiH o ovom pitanju. Nikakve pregovore ne vodimo. Mi samo vršimo ankete o idejama na temu reforme FBiH. Želimo da prikupimo razne ideje. To ćemo uraditi na najmanje 30-tak adresa. Na kraju ćemo vidjeti do čega smo došli, analizirati prikupljeno i inicijative koje su se u međuvremenu pojavile. Praktično, skupljamo tuđu pamet. Ponavljam, nisu to nikakvi pregovori”, izjavio je Trnka za agenciju Anadolija.
Cilj je, kako je dodao, da se kroz reformu Federacije BiH dođe i do jače BiH.
”To radimo, a koliko će to dati rezultata, vidjet ćemo. Vidjet ćemo što će biti na kraju”, rekao je.
Komentirajući stavove da je nedopustiva reforma isključivo Federacije BiH, a bez obuhvaćanja Republike Srpske, dr. Tnka je istakao da svako ima pravo na svoje mišljenje, a da ćemo na kraju vidjeti ”na šta će to izaći”.
Dr. Trnka je podsjetio da je ekspertni tim u početnoj fazi projekta.
”Radimo samo organizacione poslove. Još nismo ušli u materiju. Očekujemo da ćemo do kraja aprila biti izrađeni naši prijedlozi. U maju će biti održana i konferencija na kojoj će biti analizirani naši prijedlozi. Do sada nemamo ništa,  nismo detaljno raspravljali, niti smo se usaglasili u okviru grupe”, zaključio je Trnka.
(Anadolija, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)