Published On: Wed, Jul 19th, 2017

TRILATERALNI SASTANAK Grabar Kitarović: BiH mora poštivati načelo jednakopravnosti sva tri naroda

“Stabilnost te države je od najveće važnosti za stabilnost regije i Hrvatska snažno podržava put BiH u EU i NATO”, rekla je Grabar- Kitarović i izrazila nadu i vjeru da će ta zemlja dobiti status kandidata.

Hrvatska, Austrija i Slovenija složili su se u utorak u Salzburgu na trilateralnom sastanku predsjednika triju država da treba nastaviti raditi na budućnosti Europske unije i prvenstveno uložiti zajedničke napore na rješavanju problema migracija, klimatskih promjena i posljedica Brexita.

Na četvrtoj po redi trilaterali u Salzburgu su se sastali Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander Van der Bellen i Borut Pahor, prenosi Fena.

“Naše tri zemlje vjeruju u europski projekt i budućnost Europske unije i tu je hrvatski stav čvrst: po pitanju načela solidarnosti, slobode, razumijevanja i poštivanju ljudskih prava u Europi, ali i vjere u uniju suverenih, jednakopravnih država”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Poručila je kako će zemlje nastojati raditi na tome da europski prostor bude najprosperitetniji i najsigurniji prostor u globaliziranom svijetu.

Također je rekla da je Hrvatska protiv svake vrste EU koja bi podrazumijevala Europu u nekoliko brzina.

“Odlučno se protivimo Uniji koja bi podrazumijevala Europu u nekoliko brzina. Vjerujemo u Uniju kohezije koja poboljšava standarde života i infrastrukturu u svim našim državama koja već postoji u drugim državama EU”, poručila je Grabar-Kitarović.

Prema njezinoj ocjeni, najveći izazovi osim Brexita su kako nastaviti dalje u bloku 27-orice promovirati europske vrijednosti i proširiti ih na područje jugoistočne Europe pa tako i u BiH.

“Stabilnost te države je od najveće važnosti za stabilnost regije i Hrvatska snažno podržava put BiH u EU i NATO”, rekla je Grabar- Kitarović i izrazila nadu i vjeru da će ta zemlja dobiti status kandidata.

Također nije propustila naglasiti da Hrvatska vjeruje kako se u BiH mora poštivati načelo jednakopravnosti sva tri naroda te još jednom izrazila bojazan zbog umiješanosti “treće strane” u procese u BiH.

Osvrnula se i na sigurnosnu situaciju na jugoistoku Europe i kazala da je “prilično složena”.

“Turska za sada radi dobar posao u zadržavanju migranata, no promijeni li se to, to bi destabiliziralo taj dio Europe  (…) duboko vjerujemo da tzv. zapadnobalkanska ruta mora ostati zatvorena”, rekla je predsjednica Hrvatske govoreći o izazovu migracija.

Austrijski predsjednik je kazao da budućnost EU-a ovisi o zajedništvu 27-orice, “a možda i 28-rice”.

“Moramo se držati zajedno”, kazao je šef austrijske države i pozvao mlade ljude da podrže EU politički i emotivno, jer je “njihova budućnost u pitanju”.

Također smatra da je važno zadržati europsku perspektivu šest zemalja zapadnog Balkana.

“Te države moraju i trebaju prihvatiti i razumjeti da su politike Europske unije da postanu punopravne članice te da je to u njihovom interesu kao što je to i u interesu EU”, rekao je.

Slovenski predsjednik Pahor rekao je da Slovenija dijeli slična stajališta glede budućnosti EU-a te europske perspektive zapadnog Balkana.

Prvi trilateralni sastanak predsjednika triju država održan je u ožujku 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Heinz Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Potom je 2015. godine u Logarskoj dolini održan sastanak Pahora i Fischera s novom hrvatskom predsjednicom, a trećem susretu je domaćin bila Hrvatska.

Tada je u ožujku 2016. predsjednica Grabar-Kitarović u Varaždinu ugostila Pahora i Fischera.

Dnevnik.ba