Published On: Uto, lis 8th, 2019

TRILATERALA U BEOGRADU Autoput će povezati Bošnjake i Srbe i ojačati ulogu Turske, Hrvate nitko ne spomenu

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas članovima Predsjedništva BiH i lideru Turske Recepu Tayyip Erdoganu na sudjelovanju u trilateralnom summitu.

– Posebno sam zahvalan Turskoj, zbog njihove stabilizirajuće uloge na Balkanu. To je važno i za godine koje su pred nama – rekao je Vučić.

Kazao je kako je danas veliki dan za građane Srbije i BiH, prenose srbijanski mediji.

– Nakon dugo vremena, danas smo se svi usuglasili i u Srbiji i u BiH oko ovih projekata. Kao da je ranije postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvolila da se grade prometne veze između dvije zemlje, kazao je Vučić.

Naglasio je da će autoput Beograd – Sarajevo biti izuzetno važan kada je u pitanju trgovinska razmjena između BiH i Srbije.

– Svi ovi projekti će povezati ljude. Tada ljudi žele razmišljati o boljem životu, umjesto se svađati. Autoputem ćemo spojiti Srbe iz Beograda sa Srbima u Gacku, Nevesinju, ali i Bošnjake iz Novog Pazara s Bošnjacima iz Sarajeva. Imali bismo bolju komunikaciju, a laganom vožnjom od Beograda do Sarajeva bismo stizali za tri sata – kazao je Vučić.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je danas nakon trilateralnog sastanka da je on bio izuzetno plodonosan.

– Podržali smo summit, jer je to važno za stabilnost u cijeloj regiji. Naredni će biti u svibnju iduće godine u Sarajevu, a poslije i u Turskoj – kazao je Erdogan.

Rekao je da je prioritet izgradnja autoputa između Beograda i Sarajeva i da će to zbližiti ljude u Srbiji i BiH.

Istovremeno se dotaknuo i krize u BiH i poručio da je potrebno da se riješe svi problemi.

– Prošlo je 12 mjeseci od izbora u BiH i svi problemi se moraju riješiti, jer bez vlade se ne može na efikasan način nastaviti s poslom. Svi planirani poslovi će se poduzeti u narednom razdoblju, govorimo o autoputevima, poduzimat ćemo korake i oni će dodatno zbližiti BiH i Srbiju – kazao je Erdogan.

Sačuvati mir i stabilnost, te dobru suradnju Srbije, BiH i Turske svakako su prihvatljive za nas, izjavio je član Predsedništva BiH Milorad Dodik nakon Trilateralnog summita.

Dodik je ukazao na važnost održavanja ovakvih trilateralnih sastanaka, a koji će biti obilježen i krunjen polaganjem kamena temeljca autoputa Beograd-Sarajevo uz prisutnost predsjednika Turske, predsjednika Srbije i članova Predsjedništva BiH.

Kako je istaknuo, na trilateralnom sastanku je bilo riječi i o drugim projektima, kakav je izgradnja plinovoda Turski tok, a dodao je i da je Republika Srpska za taj projekat zainteresirana.

On je izrazio i uvjerenje da bi uskoro moglo doći do formiranja Vijeća ministara BiH, koji bi trebao omogućiti brže potpisivanje sporazuma između Turske i BiH.

Naveo je i da je dogovoreno da iduće godine trilateralni sastanak bude održan u BiH, a potom u Turskoj.

Predsjedatelj i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se na trilateralnom sastanku Srbije, Turske i BiH u Beogradu razgovaralo o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, njegovim krakovima, mogućnostima financiranja i načinima izvođenja, ali da su javile i ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture.

Rekao je da su to skupi projekti jer je riječ o zahtjevnim terenima, posebno u BiH, ali da su višestruko korisni s obzirom na to da povezuju dvije zemlje i građane Srbije i BiH.

“Mi u BiH imamo veliki interes da se oni realiziraju, jer ostvaruju povezanost na nekim komunikacijskim pravcima koji su do sada nedovoljno izgrađeni”, rekao je on.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istaknuo kako je Turska stabilizirajući faktor u cijeloj regiji i ima dobre odnose sa svim zemljama, što će pomoći stabilizaciji ukupnih prilika na ovom području.

– Svaka od naših zemalja ima bilateralne odnose, pa tako i BiH i Srbija imaju i mi ćemo ta pitanja rješavati dijalogom. Riječ je o otvorenim pitanjima koja treba rješavati. Vodit ćemo dijalog. Ja sam i danas kazao da je potrebna intenzivnija suradnja između institucija BiH i Srbije i samo se tako mogu rješavati svi problemi – poručio je Džaferović.

Kako je istaknuo, ono što je zajedničko za sve naše države je pitanje autoputa Sarajevo – Beograd.

– To je važan projekt, koji utječe na mir i stabilnost u regiji, poručio je Džaferović./HMS/