Published On: Thu, Aug 27th, 2015

Tri tvrtke iz središnje Bosne podnijele zahtjev za Energetsku dozvolu za gradnju hidroelektrana

Privredno društvo “BINGO” d.o.o. Tuzla, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne elektrane “BINGO SOLAR 04”, instalirane snage 150 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 161,811 MWh.
Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije  je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je on potpun, navodi se na internet stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI).Osim Binga, privredno društvo “COMP-IT” d.o.o.  Sarajevo, također je podnijelo zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane SE “ZAĆIRAGIĆ 1” instalirane snage 10 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 13,9 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, a u skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je ono potpun.
Firma “Emiran” d.o.o. Sarajevo, podnijela je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „SOLARNA ELEKTRANA 30 kW-0,4KV” instalirane snage 30 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 35 MWh. Također, i ovaj zahtjev je pregledan i potpun je.
Privredno društvo “G-TANK” d.o.o. Vitez, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju hidroelektrane MHE “LAŠVA”, instalirane snage 980 kW i predviđene godišnje proizvodnje 5,560 GWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
Privredno društvo „PRO-EL” d.o.o. Bugojno, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju hidroelektrane MHE „Kordići” instalirane snage 760 kW i predviđene godišnje proizvodnje 3,78 GWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
Privredno društvo “TURBINA” d.o.o. Jajce, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju hidroelektrane MHE „Brestovni potok” instalirane snage 980 kW i predviđene godišnje proizvodnje 4,31 GWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
Privredno društvo D.O.O. “JAFFA-KOMERC” Export-import Mostar, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane SE “JAFFA KOMERC” instalirane snage 117,6 kW i predviđene godišnje proizvodnje 137,5 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
Privredno društvo „IZAZOV” d.o.o. Kalesija, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „IZAZOV 1″ instalirane snage 143,57 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 171,864 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
Vezani obrt, proizvodnja električne energije, sunčana elektrana “MAROS”,  vl. Tomo Maros, podnio je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „TIM”, instalirane snage 100 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 120,97 MWh.  U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun. Također, MAROS je podnio zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “MAROS”, instalirane snage 22,5 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 27,218 MWh.
Privredno društvo “ŠAKOTA” d.o.o. Čitluk, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “ŠAKOTA” instalirane snage 23 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 29,02 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun
Privredno društvo “BEX” d.o.o. Maglaj, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “Novi Šeher 1” instalirane snage 22,08 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 25,20 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obavještava javnost i zainteresirane strane da komentare i primjedbe na zahtjeve za izdavanje Energetske dozvole, mogu dostaviti u pisanoj formi za pojedinačne projekte,  do 10. septembra 2015. godine, do 24 sata. Komentari i primjedbe mogu se slati na: sektor.energije@fmeri.gov.ba. Telefax je: 036 580 015
Primjedbe se mogu poslati i poštom na adresu: Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Alekse  Šantića  bb, 88.000 Mostar