Tri prijedloga za novo ime – Sjeverna, Gornja i Nova Makedonija

Na stolu međunarodnog posrednika između Skoplja i Atene u vezi spora sa imenom Makedonija Matthewa Nimetza naći će se tri imena – “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”, tvrdi grčki dnevnik “Real News”.

Ne isključuje se ni mogućnost da na sastanku 19. siječnja s pregovaračima dvije zemlje Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom posrednik UN u posljednjem trenutku ne smisli novo složenije ime.

Ranije su spominjana i imena “Vardarska Makedonija” i “Slavomakedonija”, piše grčki list.

Atena upozorava da ne treba organizirati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, budući da se procjenjuje da će ga odbaciti većina građana.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atene. Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atene i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Posrednik UN-a u sporu Matthew Nimetz do sada je održao više sastanaka s pregovaračima, a posljednji put se sastao početkom prosinca u Briselu.

Nova runda pregovora zakazana je za 18. i 19. siječnju u New Yorku.

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata ponovio je da je optimista i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atena biti riješen u prvoj polovini ove godine.

On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO-a i to na Summitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. srpnja.

Makedonija, iako je ispunila sve kriterije za punopravno članstvo u NATO-u, na Saummitu Alijanse u Bukureštu u travnju 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).