Published On: Sub, sij 6th, 2018

Tri prijedloga za novo ime – Sjeverna, Gornja i Nova Makedonija

Na stolu međunarodnog posrednika između Skoplja i Atene u vezi spora sa imenom Makedonija Matthewa Nimetza naći će se tri imena – “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”, tvrdi grčki dnevnik “Real News”.

Ne isključuje se ni mogućnost da na sastanku 19. siječnja s pregovaračima dvije zemlje Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom posrednik UN u posljednjem trenutku ne smisli novo složenije ime.

Ranije su spominjana i imena “Vardarska Makedonija” i “Slavomakedonija”, piše grčki list.

Atena upozorava da ne treba organizirati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, budući da se procjenjuje da će ga odbaciti većina građana.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atene. Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atene i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Posrednik UN-a u sporu Matthew Nimetz do sada je održao više sastanaka s pregovaračima, a posljednji put se sastao početkom prosinca u Briselu.

Nova runda pregovora zakazana je za 18. i 19. siječnju u New Yorku.

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata ponovio je da je optimista i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atena biti riješen u prvoj polovini ove godine.

On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO-a i to na Summitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. srpnja.

Makedonija, iako je ispunila sve kriterije za punopravno članstvo u NATO-u, na Saummitu Alijanse u Bukureštu u travnju 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare