Published On: Čet, lis 14th, 2021

Tri murala iz Mostara među 25 najboljih u svijetu

Mostarski murali rađeni u okviru Street Art Festivala, uvršteni su među najbolje svjetske murale globalne platforme Street Art Cities, koja je Mostar prepoznala kao jedan od impresivnijih gradova ulične umjetnosti.

Tri rada iz grada na Neretvi, našla su se među 25 najboljih u svijetu i uvršteni su u finale glasanja za najbolje murale proteklog mjeseca.

Umjetnice Vanesa i Anali iz Argentine proteklog mjeseca radile su na oslikavanju portreta na jednoj od mostarskih zgrada, da bi mjesec poslije isti portret bio uvršten među 25 naboljih u svijetu. Pored ovog murala, svoje mjesto u samom vrhu našao je i ‘Hadžibeg” autora Erika Burke-a iz SAD-a, te mural umjetnika Bifida iz Italije koji izaziva posebne emocije.

“Zasad su to tri rada, ali sigurna sam da će ih biti još u budućnosti, jer nismo objavili sve radove, sad slijedi postprodukcija festivala i oni to rade svako dva mjeseca, nekad i česšće, ali svakako imponira da smo se našli u toj jednoj svjetskoj listi i da je jedan ovako mali grad prepoznat po uličnoj umjetnosti”, kazala je za N1 televiziju Marina Đapić, organizatorica Street Art Festivala.

Street Art Festival prvi put održan je prije deset godina, i od tada do danas mostarske građevine postale su bogatije za oko 200 murala, zahvaljujući umjetnicima iz raznih krajeva svijeta koji u Mostaru imaju potpunu umjetničku slobodu.

“Mahom su to ljudi koji u profesionalnom smislu žive od ovakvih radova, međutim vjerovatno smo i mi kroz ove godine uspjeli izgraditi scenu koja je njima možda atraktivnija nego neki savršeno uređeni svjetovi barem u nekom administrativnom smislu i u smislu slobode izraza, ekspresije i tih nekih odrednica koje mogu da utiču na slobodu izražavanja u radu”, kazala je Maja Rubinić, Street Art Festival.

Rezultati dugogodišnjeg rada vidljivi su po cijelom gradu, murali i grafiti nalaze se na zidovima zgrada, u prolazima, ali i ruševinama koje su brojnim umjetnicima inspiracija. Koristeći boje, znanje i kreativnost mijenjaju njihovu sliku i daju im neku novu dimenziju.

“Radimo jednu novu umjetničku rezidenciju, ugostit ćemo umjetnika Alberta iz Italije s adresom u Francuskoj. Njega većinom interesuju napušteni prostori, ruševine, kao i nas jer želimo s ovom rezidencijom poslati poruku zašto i dalje imamo toliko ruševina oko nas koje su postale i dio nas, čak i inspiracija za umjetničko djelovanje. Sreća u nesreći što bi se reklo”, kazala je Đapić.

Svoje umjetničke tragove, umjetnici će i dalje ostavljati na ulicama grada, pretvarajući bezlične fasade novoizgrađenih objekata ili ruševina u umjetnička djela, zbog čega ce grad Mostar i u budućnosti biti prepoznatljiva galerija ulične umjetnosti./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ikim_Suam
Ikim_Suam
1 godina prije

Coooooooool!

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

Ovi murali veze nemaju s Mostarom, Hercegovinom i domaćim ljudima izuzev motiva Starog mosta na jednom od njih. Pavaroti jest sponzorirao obnovu grada, izgradnju Muzičkog Centra koji nosi njegovo ime, ali čovjek svejedno nije autentični mostarski lajtmotiv! Skakači s mosta, mostarske liske, duhan, šipci, Neretva, NK Zrinski i Velež jesu… Ovo su nekakvi motivi “novog vrlog svijeta” ili globalnog sela i veze s MO nemaju!
Murali odudaraju od duha grada, možda i zato što ga Mostar više nema, a trebali bismo ga svi ponovo odnjegovati.
Trenutno je grad bez identiteta, bez duše, a to ovi “tuđinski” motivi murala to otkrivaju…

Last edited 1 godina prije by Spirit
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
1 godina prije

Murali nemaju baš nikakve veze sa Mostarom a pogotovo ne sa mostarskim Hrvatima! Ponekad se pitam, da li ona talična “Naša stranka” stoji iza ovog našeg lijepog Poskoka pa je Poskok skoro nevjerojatno nekonzistentan?! Sunce mu njegovo, na Poskoku fali još samo par autora-islamista pa da i Poskok postane vjerna preslika Federacije BiH!!! Nema veze, ako vam zatreba tih par islamista za šarolikost i multikulti bogatstvo – nije problem – imam štelu na Saff-u pa će vam dečki pozajmiti par kvaltetnijih autora!

Ikim_Suam
Ikim_Suam
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
1 godina prije

Ali lijepi su.
A sad i oni sami postaju prepoznatljivi motivi grada Mostara.

Nešto novo u gradu kojemu je valjda više pun kua istih starih stereotipa.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Hoćemo triptih sa Komšićem a ne ove budalaste Soroševe murale !

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Slažem se u vezi Soroševih murala, ali ne i triptiha s lažnim članom predsjedništva, ikao je ovo potonje naravno bilo izrugivanje a ne ozbiljna sugestija!

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
1 godina prije

Ma pogrešno sam se izrazio, triptih sa Komšićem bi trebalo napraviti u muslimanskom dijelu Mostara pa da nas vječno podsjeća na osmanlijski zulum, džiziju i Ahdnamu! Šta mogu kad vazda letim pa se ne izrazim kako treba – i učiteljica mi je uvijek govorila “Ne leti pred rudu!”

Last edited 1 godina prije by Mene kliču Haso_2