Published On: Čet, kol 2nd, 2018

Tri izraelska F-16 sletjela na Pleso: U nedjelju će letjeti iznad Knina u čast Dana pobjede!

Tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 Barak prvi put su u četvrtak, 2. kolovoza 2018. oko 15 sati sletjela u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze.

Riječ je o višednevnom prijateljskom posjetu Zračnih snaga Države Izrael Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Premijer Andrej Plenković otkrio je na press konferenciji kako će u nedjelju tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nad Kninom letjeti izraelski F16 koje je Hrvatska nedavno kupila.

“To je trebalo biti iznenađenje, ali nam slabo ide. Sve kažete i saznate prije nas. Da, imat ćemo mimolet, izraelski F16 letjet će iznad Knina zajedno s našim avionima”, rekao je Plenković.

Vlada je krajem ožujka jednoglasno donijela odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio kako je to jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata.

Nabavku eskadrile Hrvatska će otplaćivati 10 godina, a 8 ili 9 naših pilota, te 40-tak tehničara odlazi na obuku u Izrael za godinu dana. Prve dvije F-16-ce u rukama naših pilota naći će se kroz dvije godine, a svih 12 do kraja 2022.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare