Published On: Pet, lis 19th, 2018

Tri države za samo godinu dana “odvukle” 70.000 radnika iz BiH

Slovenija, Njemačka i Hrvatska su samo prošle godine povukle između 65.000 i 70.000 radnika iz BiH, a trend odlaska radne snage sa ovih prostora samo raste.

Ovo je pokazala najnovija analiza portala Posao.ba, kompanije „Kolektiv“, prema kojoj je Slovenija za građane BiH lani izdala preko 26.000, a  Njemačka 15.000 radnih dozvola, prenosi Srpskainfo.com

– Službeni podatak za Hrvatsku nemamo, ali možemo reći da je, s obzirom na ponudu poslova iz ove države, broj izdanih radnih dozvola isti ili veći od Slovenije. Novi njemački zakon, koji će dodatno liberalizirati tržište rada, sigurno će potaknuti mnoge poslodavce iz ove države da više traže radnu snagu iz regije, ali i ljude iz regije da u većem broju odlaze na rad u Njemačku. Pored zdravstvenih radnika i inženjera, o kojima se najčešće govori kada je u pitanju ova država, naši podaci govore kako bi BiH uskoro mogla ostati bez građevinskih, ugostiteljskih i proizvodnih radnika, vozača i električara – navedeno je u analizi.

Broj oglasa iz inozemstva za pola ove godine veći je za 38 posto, a  broj prijava za rad u inozemstvu za 55 posto u odnosu na isti period lani.  Za rad u inozemstvu prijavilo se najviše građevinskih radnika, električara i konobara.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare