Tri bijelca u SAD-u brutalno ubila crnca, sve su snimili. Proglašeni su krivima

Sva tri bijelca kojima se sudilo za ubojstvo Afroamerikanca Ahmauda Arberyja proglašena su krivima, piše CNN.

Gregory McMichael, Travis McMichael i William “Roddie” Bryan Jr. optuženi su za zlonamjerno i teško ubojstvo. Radi se o slučaju koji je izazvao bijes u SAD-u nakon što je snimka ubojstva objavljena u javnosti.

Dana 23. veljače 2020. Ahmaud Arbery (25) je džogirao u gradu Brunswicku na jugu Sjedinjenih Država, kada su se trojica dala u potjeru za njim.

Otac i sin, naoružani, bili su u dostavnom vozilu, a susjed je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor. Nakon svađe mladi McMichael je zapucao i ubio mladića.

 

Uhićenje se čekalo tri mjeseca

Trojica napadača su poslije rekla policiji da su mislili da je provalnik koji je pljačkao po njihovoj četvrti i pozvali su se na zakon Georgije po kojemu obični građani mogu uhićivati.

Službe tamošnjeg tužitelja, za kojega je Gregory McMichael, umirovljeni policajac, radio gotovo tri mjeseca, nisu izdale nalog za uhićenje.

Tek kad je objavljena snimka napada koja je početkom svibnja 2020. zapalila društvene mreže, istraga je povjerena policiji te savezne države. Nedugo zatim trojica napadača su uhićena i optužena za ubojstvo i za nezakonito privođenje.

Smrt Georgea Floyda nekoliko dana poslije, pod koljenom policajca bijelca, potaknula je raspravu o nasilju nad crncima, a ime Ahmauda Arberyja se izvikivalo u prosvjedima koji su se do kraja ljeta proširili SAD-om.

Mladi džoger je postao simbol pokreta Crni životi vrijede. “Svaki crnac bi trebao moći džogirati a da ne mora strahovati za svoj život”, napisao je na Twitteru demokratski predsjednik Joe Biden u prigodi prve obljetnice njegove smrti.

more recommended stories