Published On: Pet, lip 7th, 2013

Trhulj: Aluminijevi razlozi za gašenje nisu utemeljeni

U povodu najave mostarskog “Aluminija” kako će taj najveći bh. izvoznik 17. lipnja pristupiti gašenju svog cjelokupnog postrojenja zbog aktualnih cijena električne energije i primarnoga aluminija, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdel Trhulj ocjenio je u izjavi za Fenu kako su ti razlozi neutemeljeni.
“Aluminij treba preispitati svoje poslovanje, a ne uvjetovati gašenjem zbog cijene električne energije, koja je, mislim najmanja u regiji i iznosi oko 50 €/MWh “, kazao je ministar Trhulj, napominjući da je cijena električne energije ista i za Željeznice Federacije BiH i Eleketrobosnu, koji su također potrošači Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herce-Bosne (HZHB).
“Mi nemamo dostupne podatke kako bi vidjeli je li razlog poslovanja s gubitcima Aluminija od 9,7 milijuna maraka samo cijena električne energije”, kazao je ministar Trhulj dodavši kako prvo treba riješiti vlasničku strukturu “Aluminija” jer to poduzeće nije nikada bilo upisano u registar vrjednosnih papira, a dionice s kojima raspolažu nisu na zvaničnom trgovanju nijedne berze.
“Pokušavali smo i bili smo vrlo blizu riješenju pitanje dionica i mogućnosti da se s njima počne regularno trgovati i otvarati prostor za investiranje. Međutim, dovođeni smo često u situaciju da ta raspodjela kapitala bude uvjetovana cijenom električne energije”, tvrdi ministar.
Po njegovom mišljenju, i u “Aluminiju” su svjesni da će biti jedino od rješenja prvo utvrditi vlasničku strukturu, ali bez uvjetovanja kako Vlade tako i “Aluminija”, nego kompromisom u federalnom parlamentu.
“To bi se pitanje čak moglo riješiti i u sljedećih 15 dana ako bi postojala dobra volja”, ističe ministar Trhulj.
“Mi nismo zastupljeni ni u upravljačkim strukturama niti smo mogli donositi bilo kakve odluke ili sudjelovati u Skupštini i Nadzornom odboru jer je Zakon jasno rekao kako u tim tijelima može sudjelovati samo onaj tko je upisan u registar vrijednosnih papira”, dodaje ministar Trhulj uz napomenu kako bi ovaj problem mogao biti i povod da se napkon riješi pitanje vlasničke strukture i registra vrijednosnih papira u “Aluminiju”.
Direktor “Aluminija” Ivo Bradvica kazao je na današnjoj sjednici Nadzornog odbora da je osobno od predsjednika Hrvatske Ive Josipovića zatražio pomoć i posredovanje između Vlada Hrvatske i Federacije BiH kako bi federalne vlasti prihvatile promjenu strukture kapitala i kompanija zatražila nužna obrtna sredstva.
Međutim, kako je kazao Bradvica, izostao je svaki kontakt s Vladom Federacije BiH, a federalni premijer Nermin Nikšić još nije potpisao sporazum po kojemu bi Vlada dobila 44 posto udjela u “Aluminiju”, radnici 44 posto, a 12 posto kontrolirala bi Vlada Republike Hrvatske.