Published On: Tue, Apr 30th, 2013

Trgovanja organima na Kosovu: Trojica osuđena na 18 godina zatvora

Beograd – Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je kao izuzetno značajnu presudu Okružnog suda u Prištini o trgovini organima na klinici “Medicus”.Vekarić isitče da su tom presudom uvaženi argumenti tužiteljstva da je to bio slučaj organiziranog kriminala. Vlasnik klinike “Medikus” Lutfi Dervishi i njegov sin Arban osuđeni su na ukupno 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog nelegalnih transplantacija organa na KiM .
“Kazne su vrlo značajne, jer je to bila borba izmedju tužiteljstva i obrane koji su rasporagali sa različitim argumentima. Tužiteljstvo je tvrdilo da to jeste organizirani krimninal, dok je obrana tvrdila da je u pitanju nesavjesno liječenje. Zato je ovo značajna sudska presuda”, rekao je Vekarić za RTS.Sud u Prištini osudio je Lutfi Derviša na osam godina zatvora, a njegovog sina Abran na sedam godina zatovra, dok je na tri godine osudjen Sokolju Hajdin, a Suljejman Dulja i Isljam Bitići osudjeni su na uvjetnu kaznu od godinu dana . Vekarić je istaknuo da su “dva glavna aketra u bijegu i da bi kazna za njih bila još znamentija” da su bili na optuženičkoj klupi. 
 
Zamjenik tužitelja za organizirani kriminal ocijenio je i da je Sporazum Beograda i Prištine o noramlizaciji odnosa pošto značajan jer se njegovom primjenom očekuje učinkovitije prosecuiranje zločina nad Srbima. “Kada dodje do dijaloga izmedju Beograda i Prištine neće biti izgovora – to je politika onih tamo Srba ili onih tamo Albanaca, već će postojati jedna normalna reakcija – hajde da riješimo zločine koji su se dešavali”, istaknuo je Vekarić. Vekarić je rekao i da postoji dobra suradnja nadležnih organa u Srbiji i šefa Euleksovog specijalnog tima za istragu trgovine organima na Kosovu i Metohiji Clintom Williamsonom. 
Govoreći o medijskim navodima da Williamson planira sljedeće godine u Bruxellesu da osnuje medjunarodni sud koji bi procesuirao slučajeve trgovine organa, Vekarić je rekao da je to sve na razini spekulacija.“Ukoliko su te stvari po medijima točne, to je ono što smo mi tražili. Radi se o medjunarodnom tribunalu koji bi bio izmješten sa Kosova i Metohije … ali to su spekulacije, ne znam da li će tako nešto osnovati “, kazao je Vekarić. 
On je istakao da Vilijamsonov tim radi profesionalno i da utvrđuje sve činjenice ne samo kada je u pitanju trgovina organima, već i svi zločini nad nealbancima na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine.