Published On: Uto, lip 4th, 2013

TREĆA JUGOSLAVIJA: Zemlje zapadnog Balkana udružuju se po nordijskom ključu

Crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić inicirao je sastanak s predstavnicima Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine na kojem će se raspravljati o novom konceptu regionalne suradnje država zapadnog Balkana.
Beogradska Politika piše kako je Lukšić objasnio da je riječ o inicijativi s kojom se predviđa napredniji vid suradnje šest država s ciljem njihove brže eurointegracije. Navodno je ideja poodmakla i to nakon sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana s predstavnikom za proširenje Europske komisije Štefan Füle  i generalnim tajnikom Savjeta za regionalnu suradnju Goranom Svilanovićem.
“Crna Gora kao jedina država koja vodi pregovore o članstvu u EU mora pripremiti osnovne ideje, nakon čega kreće regionalni dijalog, kako bi se definirali prihvatljivi oblici suradnje za sve strane”, objašnjava Lukšić za Politiku. Najveći problem koji se sada može vidjeti svakako je onaj s Kosovom i Srbijom. No, najnoviji sporazum Beograda i Prištine iz Bruxellesa o statusu Kosova u regionalnim inicijativama trebao ti taj problem riješiti. 
U analizi Politike navodi se kako bi oblik suradnje tih zemlja bio po nordijskom modelu jer zemlje pripadaju istom zemljopisnom i političkom području, uglavnom bez jezičnih barijera.