Published On: Pon, pro 3rd, 2012

TREĆA GENERACIJA HERCEGOVACA: Škija se prodaje na internetu

“Cigarete punjene finim duhanom nisu jake za pušiti, a razlika između njih i pravih (originalnih) je neznatna. Cijena 1,5 KM za kutiju, odnosno 15 KM za šteku (200 cigareta). Moguća dostava poštom u cijeloj BiH”. Ovo je jedan od mnogobrojnih internet – oglasa u kojima se nude cigarete iz kućne radinosti. Na internetu je na stotine sličnih oglasa.
Poznato je da svaka proizvodnja i promet cigaretama, ako nije registrirana i oporezovana akcizom, predstavlja nelegalnu proizvodnju i trgovinu. Postavlja se pitanje koliko je razvijeno sivo duhansko tržište na internetu. U Upravi za neizravno oporezivanje BiH, čiji inspektori imaju obavezu da se pobrinu da na tržištu ne bude nelegalno proizvedene i prometovane akcizne robe, kazali su da do sada nisu mnogo obraćali pažnju na mogući kriminal putem interneta.
“Ljudi u BiH ranije nisu mnogo koristili kupovinu putem interneta i nije bilo potrebe za kontrolu, međutim u posljednje vrijeme sve češće se koriste razni modaliteti prijevara putem interneta, tako da internet treba postati predmet kontrole”, kazali su za ‘Oslobođenje‘ u UNOBiH.
Također, dodaju da postoji mnogo načina da duhan, odnosno cigarete, nelegalno stignu do tržišta. Inače, na duhan koji nije isjeckan akciza se ne plaća, ali na sjeckani se plaća 42 posto proporcionalne akcize. Cigarete koje se prodaju putem oglasa mogu biti napravljene od duhana na koji je plaćena akciza, ali njihova proizvodnja i stavljanje u promet je kršenje zakona, jer nije registrirano i nije plaćena akciza na proizvedene cigarete, što upućuje na to da se te cigarete proizvode u mini tvornicama.
Za problem sivog tržišta duhanskih proizvoda najviše bi trebala biti zainteresirana država, jer oko 80 posto cijene jedne kutije cigara kroz poreze ide državi, a prihodi od poreza na duhanske proizvode čine 6,1 posto proračuna BiH i naša zemlja je četvrta u Europi po učešću poreza na duhanske proizvode u prihodima države. Inače, proračun naše zemlje se sve više oslanja na prihode od akciza i PDV-a, jer prihodi od carina konstantno padaju već nekoliko godina zbog liberalizacije trgovinskog režima, a u posljednje vrijeme i prihodi od putarina su u padu. Istovremeno, prihodi od akciza na cigarete od 2008. do 2012. porasli su sa 400 milijuna KM na oko 800, a procjena je da će do 2015. prihod dostići nivo od 900 milijuna do milijardu i 100 milijuna KM.
Ukoliko ne želi gubitak novca od poreza, država se mora ozbiljno pozabaviti problemom ilegalnog tržišta. U BiH ne postoje pouzdane procjene o procentu sivog tržišta, ali se zna da je jedna od 10 cigareta u svijetu ilegalna, godišnji gubitak poreza globalno je 50 milijardi dolara, dok je u EU gubitak 10 milijardi eura.
Na rast ilegalne proizvodnje i trgovine cigareta najviše utiču visina akciza, a samim tim i visoke maloprodajne cijene i iznos raspoloživog novca građana koji mogu izdvojiti za kupovinu cigareta. Ukoliko građani nemaju dovoljno novca, a cijene su previsoke, često se potrošači okreću jeftinijim varijantama, koje su često ilegalne, poput oglasa sa početka teksta. Upravo na to bi vlasti trebale obratiti pažnju kako ne bi došlo do povećanja sivog tržišta i pada poreznih prihoda. Sličnu situaciju imala je Rumunjska, koja je od 2005. do 2010. godine povećala akcize sa 11 eura na 74 eura na 1000 cigareta, što je dovelo do porasta učešća ilegalnog tržišta na čak 36 posto, piše ‘Oslobođenje‘.

Među najčešćim oglasima na internetu za prodaju duhanskih proizvoda su oglasi za prodaju cigarilosa ili tzv. kubanskih cigara. Za kutiju od pet cigarilosa traži se 18 KM, a cijena po jednom komadu može dostići i do 13 KM.
Ovo je jedan od rijetkih duhanskih proizvoda koji nije obuhvaćen akcizama, mada je, kako su kazali u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, predviđeno prilikom slijedeće izmjene Zakona o akcizama da se i ovi proizvodi oporezuju akcizama.
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare