Published On: Wed, Aug 9th, 2017

Trebinje: Uhićena dvojica piromana

Dvojica piromana uhićena su u ponedjeljak oko 22 sata u selu Žakovo, kod Trebinja, nakon što su zatečena kako pale vatru na tom području.

Vatra je tu večer prijetila kućama u selu Žakovo i susjednom selu Tulje. Iz Policijske uprave Trebinje agencijama je potvrđeno uhićenje, ali nije priopćeno više detalja o tom slučaju.

Komunalna policija Trebinje izdala je prekršajni nalog protiv jedne osobe koja je prije nekoliko dana izazvala požar u selu Strujići u Popovu polju. U istočnoj Hercegovini aktivna su tri požara, a bit će zatražena pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju vatre iz helikoptera, u području Popova polja između sela Tulje i Žakovo, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske. Požar gase vatrogasci grada Trebinja, pripadnici Civilne zaštite i radnici Šuma RS-a, piše Večernji list.

Vatru na planini Viduši, u općini Bileća, vatrogasci drže pod kontrolom, a šumari su uključeni u obilazak lokacije. Na lokaciji Gaj u Nevesinju vatra je pod kontrolom na travi i niskom raslinju, kao i na nepristupačnom terenu. Ovo ljeto donijelo je uobičajenu sezonu požara u Hercegovini, a uzrok su najčešće ljudi, što svojom nepažnjom, što svjesnim izazivanjem.

Uz posljednje slučajeve u Trebinju, jedan piroman uhićen je ranije zbog podmetanja požara na području Mostara. Prema definiciji psihijatara, piromanija spada u poremećaje kontrole impulsa, baš kao i kleptomanija ili kompulzivna sklonost kocki.

Zastupljenost piromanije je nepoznata, međutim, procjenjuje se na oko 1% populacije. Očituje se opsjednutošću prema vatri, a bolesnik višekratno ne uspijeva odoljeti želji podmetnuti požar. Osobe koje pate od poremećaja često su opsjednute vatrom, vatrogascima i požarima od rane mladosti.

Uspješnim paljenjem požara oslobađaju se snažne unutarnje napetosti koja se u njima nakuplja prije samog čina, pa uživaju u požaru. Osobe koje podmeću požar zbog neke osobne koristi mogu se pokušati izvući kao piromani kako bi umanjile kaznu koja za namjerno podmetanje požara može biti vrlo visoka, međutim, pravu motivaciju otkriva analiza.

Dnevnik.ba