Published On: Pet, velj 8th, 2013

Trebali bismo raditi samo 25 sati tjedno, ali do 80. godine života

Mlade osobe radije bi vrijeme provodile sa svojim prijateljima i obitelji, 35- godišnjaci žele više vremena provoditi sa svojom djecom. Ali kada napunimo 70. godina tada imamo mnogo više vremena za sve, smatra profesor.

Profesor James Vaupel otvorio je prošlog tjedna u Danskoj novi Centar za istraživanje “biodemografije starenja”, a njegovi zaposlenici radit će samo 25 sati na tjedan, ali do 80. godine života, piše Forbes.
Mlade osobe radije bi vrijeme provodile sa svojim prijateljima i obitelji nego li većinu vremena “utrošiti” na poslu, 35-godišnjaci žele više vremena provoditi sa svojom djecom. Ali kada napunimo 70. godina, imamo mnogo više vremena za sve, smatra profesor.

Istaknuo je da bi se ovim modelom trebali voditi današnji desetogodišnjaci, oni bi trebali raditi do 80. godine. U 20. stoljeću užurbani način života i prekomjeran rad doveo je do niza negativnih utjecaja na naše zdravlje. U ovome, trebali bismo napraviti reorganizaciju rada.
– Znam da su stariji ljudi spremni na rad sve dok su u mogućnosti i smatram da bi se ovaj model svidio i mladima koji bi radili manje u vrijeme mladosti i da bi sa zadovoljstvom prihvatili ideju da rade i kad budu stariji.
Istraživanja su pokazala i da su starije osobe koje se bave nekim poslom zdravije od onih koje u mirovini ne rade.