Published On: Čet, velj 18th, 2021

“TREBA ‘VAKO, TREBA ‘NAKO”: Sattlera proglasio čovjekom opasnih namjera pa mu sastavio “listu zadataka”

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović ocijenio je neopreznom i opasnom izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera o postepenom gašenju OHR-a. U razgovoru za portal Safe Oručevića, Bećirović je rekao da nije vrijeme za neke površne i neozbiljne izjave koje nemaju svoje utemeljenje u Daytonskom mirovnom sporazumu.

– Ovakve izjave vrlo su štetne i opasne za državu BiH i one samo mogu ohrabriti separatističke snage koje mogu donijeti destabilizaciju, ne samo u BiH, već i u regionu – rekao je Bećirović.

Podsjeća da je Aneks 10 neodvojivi i sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok je visoki predstavnik u BiH, upravo u skladu s tim aneksom, zadužen da nadzire implementaciju i olakša provođenje tog sporazuma.

Bećirović poručuje kako treba postepeno pristupiti, ne gašenju OHR-a, već separatističkih i destruktivnih politika u BiH, kao i otvorene blokade zakonske obaveze kretanja BiH ka punopavnom članstvu u NATO.

Treba postepeno težiti gašenju blokada na našem putu u EU, treba postepeno gasiti politike koje ne priznaju presude najviših svjetskih sudova, kao što je Međunarodni sud pravde – najviši pravni organ UN-a – napominje Bećirović.

On ističe i kako treba postepeno gasiti politike koje slave presuđene ratne zločince, negiraju genocid ili holokaust, i otvoreno blokiraju državne organe BiH.

– Na kraju krajeva, treba postepeno gasiti politike koje nam otvoreno poručuju da im je cilj rušenje BiH. Gospodin Sattler bi na to trebao staviti akcenat, a ne pozivati na gašenje OHR-a, jer je to, u ovim okolnostima, pozivanje na slabljenje države BiH i jačanje destruktivnih snaga – jasan je Bećirović.

Naglašava da je BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom ipak dobila osigurače koji trebaju da čuvaju njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. A Aneks 10 nije slučajno ugrađen u taj sporazum.

– Ako nema visokog predstavnika i Aneksa 10, neka nam i Sattler i drugi pomognu da vratimo legalne mehanizme zaštite države BiH koji su bili predviđeni legalnim Ustavom Republike BiH – potcrtava Bećirović.

Ovakvim izjavama, poput Sattlerovih, dodaje, zanemaruju se sve one opasnosti koje po BiH predstavljaju njene destruktivne snage.

– BiH ima strateške ciljeve, a to su punopravno članstvo u NATO savezu i u EU. To su, na kraju krajeva, i zakonske obaveze. BiH treba pomoći na tom putu, a ne davati bilo kakve izjave koje ohrabruju Milorada Dodika i druge destruktivne snage u BiH koje otvoreno rade na njenom rušenju. Neka nam Sattler odgovori koji su to mehanizmi države BiH ako Dodik opet krene organizirati neke nelegalne referendume – jasan je Bećirović.

Na kraju je kratko prokomentirao  i kakva su njegova očekivanja od narednog visokog predstavnika u BiH, ukoliko na tu funkciju umjesto Valentina Inzka bude imenovan Nijemac Christian Schmidt.

– Od narednog visokog predstavnika očekujem da djeluje ozbiljno, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da to bude jedna koordinirana akcija i SAD i EU, u smislu izgradnje funkcionalne BiH čije je mjesto u NATO-u i EU – zaključio je Bećirović.

Na kraju razgovora za portal Safeta Oručevića sugovorniku je uručen prigodni goblen te je njegov interview stavljen na listu kandidata za Interview Mira. Safa ga je obećao proglasiti počasnim građaninom Tuzle.