TREBA SKUPIT LOVE: Emir i Željko, američka turneja partije u nastajanju…

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić boravi u višednevnoj službenoj posjeti Sjedinjenim Državama.

Kako je rečeno danas Feni iz njegovog ureda, planirano je da Komšić za vrijeme posjete, koja je počela u ponedjeljak a trajat će do kraja sedmice, održi niz sastanaka s predstavnicima američke administracije i bh. dijaspore koja živi u SAD-u.
Tako je već imao susret sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Williamom J. Burnsom. Međutim, u Komšićevom kabinetu kažu da neće saopštavati više detalja o sadržaju njegovih razgovora.
U međuvremenu, Fena od udruženja bh. dijaspore u Chicagu saznaje da će Komšić posjetiti bh. dijasporu u ovom gradu.
Čitano između redova, član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, koji je radno mjesto na kojem prima plaću Hrvatima uzurpirao punih 8 godina, svoju predsjedničku funkciju zloporabi kako bi po SAD-u lobirao za novce svojoj novoj partiji. Pri tome će se susresti s bošnjačkom dijasporom u toj zemlji dok hrvatsku dijaspori više i ne osjeća potrebu obići. Budući da se već neko vrijeme izjašnjava nacionalno kao Bosanac. Iako mu je hrvatovanej do sada donijelo milijune.
Sa sobom je Željac poveo i Prvog Marta.
 
Suljagić u američkom Kongresu: RS je najveća prijetnja stabilnosti na Balkanu
Emir Suljagić, koordinator građanske koalicije “Prvi mart”, jučer je u Washingtonu održao predavanje u kongresu Sjedinjenih Američkih Država na temu provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Suljagić je naglasio da je unilateralno kršenje Dejtona od strane sadašnje vlasti u RS trenutno najveći izazov za stabilnost na Balkanu.
“Vlasti Republike Srpske su posebno zainteresovane da onemoguće da građani BiH uživaju slobodu kretanja i pravo izbora prebivališta koja su zagarantovana Ustavom BiH, kao i Aneksom 7 Dejtona”, rekao je.
Suljagić je održao i niz sastanaka sa predstavnicima Bijele kuće, State Departmenta i nevladinog sektora u SAD-u.
Tokom tih susreta predstavnici američke administracije su ponovili svoju čvrstu podršku Dejtonskom sporazumu, s posebnim akcentom na implementaciju Aneksa 7 i zaštite prava povratnika i njihovih porodica.
Suljagić je sagovornike informisao o rezultatima njegove posjete bh. dijaspori u SAD-u kao i budućim planovima građanske koalicije “Prvi mart”, saopćeno je iz ove koalicije.