Published On: Uto, lip 1st, 2021

Treba li SDA trećem bloku: Tko sa njima kocka, politička dženaza mu je sudbina!

Podijeljena po interesnim unutrašnjim šavovima, obezglavljena s vođom koji dangubi i halucinira u pokušaju obrane svojih od drugih, da rješava probleme diplome i države, izbora i napuštanja.
Piše: Rasim Belko l patria.ba

Tri desetljeća najveća stranka u Bošnjaka, ali i u državi SDA danas je olupina broda čija je posada svjesnim izborom lošeg kormilara odlučila počiniti kolektivni suicid. Danas ta stranka nema političkih partnera, jer je malo kome pouzdana i poželjna za pregovore.

SDA je svojom devastirajućom politikom uništila prijateljstva koja su njeni prethodni lideri gradili od Australije do Amerike.

Danas su najjači partijski kadrovi likovi bliski Muslimanskom bratstvu, opterećeni religioznom iluzijom i interesnom pohlepom. 

Iz olupine broda koji sporo tone bježali su i bježe mnogi od onih istaknutih, onih koje nismo viđali, a koji su pobjegli je daleko više.

Stranka demokratske akcije nosi najveći teret trodesetljetnog neuspjeha tranzicije Bosne i Hercegovine od socijalističke republike u demokratsku, modernu europsku državu.

Broj glasača im se konstantno osipao, brojke su jasne tko god ih zna čitati. SDA se vremenom odricala glasača iz Republike Srpske, dijaspore. Baš kao što se odricala hrabrih, pametnih i sposobnih lavova, protjeravši ih iz države, dok je u državne i druge institucije instalirala defektne kadrove.

Kadrovskog osvježenja nije bilo, jer transferi u pravcu SDA odavno nisu viđeni, jer kako da loši vođa sve lošije SDA dozvoli nekom zdravom i neokaljanom, pametnom, sposobnom i hrabrom da uđe u tu stranku i “ljulja” njegovu poziciju?

Kome onda treba takva SDA kao partner?

Osim svojevrsnog bratstva s HDZ i SNSD, u kojem SDA dopušta dvjema rušilačkim strankama da rukovode procesima razaranja BiH, niti jedan dosadašnji partner nije prošao bez teškog ranjavanja ili pogubljenja nakon partnerstva sa SDA. Tko ne vjeruje neka pogleda gdje su sada Stranka za BiH, DF, GS, dobrim dijelom SDP i SBB.

SDA je stranka koja ne dozvoljava da joj bilo tko predvodi procese, a sama ih ne zna predvoditi. Zato je kao politički konglomerat jela sve svoje dosadašnje partnere.

Krucijalno je pitanje treba li SDA trećem bloku u najavi na prostoru entiteta RS? Nesporno je da SDA ima određenu infrastrukturu i biračku bazu u RS, ali ta baza je godinama gubila na brojnosti i značaju, kao što se SDA s odmakom od rata fokusirala na Federaciju BiH.

Da u SDP-u, kao pokretaču novog bloka u RS ne očekuju previše od SDA dalo se naslutiti već u osvit tog projekta.

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović predstavljajući javnosti projekciju trećeg bloka na pressu od 6. maja kaže: “Imat ćemo gotovo godinu i po da animiramo dijasporu da glasa. Mogli bi imati šest do osam zastupnika u Narodnoj skupštini RS i to su dva u Domu naroda i neće se moći dogoditi da Bakir Izetbegović pokloni SNSD-u jednog zastupnika. Ovo je činjenica. Ključ je da pokažemo da je moguća građanska BiH i da se ne odričemo 49 posto teritorije BiH”..

Kako onda očekivati da se SDA priključi bloku koji ga želi spriječiti u pomaganju starog havera iz Laktaša. Istovremeno, koliko Izetbegoviću i SDA odgovara najava Mijatovića da je vrijeme da se prestane pričati o povratnicima, a počne govoriti o građanima?

Jer, SDA i njeni kadrovi su na povratku i povratnicima ukrali i oprali toliko novca koliko je bilo potrebno da se napravi mega državnički projekt. Ali državnički i SDA ne ide u istoj rečenici. Tri decenije u rikverc i sve će vam biti jasno.

Kome ni to nije jasno nek malo analizira što se desilo u Srebrenici. SDA je u svoje prljave rabote uvukla sve bošnjačke i građanske stranke, odigrala igru “bojkot” i opet se vratila u klupe lokalnog parlamenta s SNSD-om.

Da je vrijeme da neko ponudi istinsku alternativu narodima i građanima u RS koji žele normalnu državu BiH nema sumnje ni sporenja. Ali, miješanje baba i žaba obično završi fatalno po svaku kvalitetnu ideju.

Miješanje ideologija desno od centra s građanskim, ljevičarskim i slobodoumnim je još fatalnije. Ne uništava samo jedan projekt, već osakati alternativnu političku scenu do te mjere da na novi projekt čekamo deceniju i više.

Sumirano, sa SDA se niti može niti treba. Dokazano su izdajnici pravih ideja, nesposobni i u prvoj prilici partnerima pucaju u leđa.

Građani RS-a i dijaspora predugo čekaju da država zaživi na cijeloj teritoriji. Kocka sa SDA je potencijalno političko samoubojstvo, jer na sonu su i država i narod. I budućnost.

A tko to smije prodati budućnost naroda i građana, jer tko sa SDA tikve sadi, njemu je politička dženaza zagarantirana budućnost.

Nije li onda bolje ukrstiti koplja s njima i njihovim partnerima, jer bolje časno poginuti, nego živjeti kao…

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x