Published On: Sun, Apr 28th, 2013

Traži se 25.000 radnika za popis stanovništva

Za listopadski popis stanovništva predviđeno je tiskanje 4,6 milijuna popisnica, potvrđeno je “Dnevnom avazu” u Agenciji za statistiku BiH (BHAS), što, praktično, znači da je otvoren veliki prostor za manipulaciju podacima.
Naime, iako je praksa da se tiska oko 10 posto više popisnica, nerealno je tiskati toliko viška materijala, s obzirom na to da procjene BHAS-a govore da BiH ima 3,8 milijuna stanovnika. To je ranije u izjavi za naš list kazao i Fadil Fatić, zamjenik direktora BHAS-a, dok se brojka od 4,6 milijuna popisnica spominjala kao neslužbena.
Osim dogovorenog broja popisnica, u Agenciji kažu da su u jeku i ostale pripreme za popis te trenutno rade na finalizaciji metodoloških dokumenata i popisnica. U tijeku je izrada aplikacija potrebnih za obradu podataka, definiranje logističkih procedura, dovršavanje poslova vezanih za kartografsku dokumentaciju, a očekuje se pokretanje tendera za tisak popisnog instrumentarija. Uslijedit će i javni poziv za odabir najboljeg ponuđača za mjesto obrade podataka u Istočnom Sarajevu.
Na upit kada će biti raspisan natječaj za oko 25.000 popisivača i ostalog osoblja koje će biti angažirano na ovom velikom projektu, u BHAS-u kažu da je taj posao planiran za srpanj.
“Kriteriji za odabir popisivača i općinskih instruktora su bh. državljanstvo, da imaju najmanje 18 godina, da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, da imaju najmanje srednje obrazovanje, da su stanovnici naseljenog mjesta ili općine u kojoj će obavljati poslove popisivača, da imaju čitak rukopis, da budu na raspolaganju preko dana, uveče i vikendom za posao… ” kazali su u Agenciji, dodajući da je potrebno da bude zadovoljena i etnička zastupljenost.
Popisivači će biti plaćeni po broju ispunjenih obrazaca, u ovisnosti od broja popisanih osoba.