Published On: Pon, pro 29th, 2014

Traži pomoć Beograda da ga se ne izruči Hrvatskoj: Tamo će me ubiti!

Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, zatražio je od službenog Beograda pomoć da ga Australija ne bi izručila Zagrebu, ustvrdivši da će ga u Hrvatskoj ubiti, objavili su u subotu beogradski mediji.

“Ne mogu shvatiti da me je Srbija otpisala. Ubit će me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete”, citiraju ‘Večernje novosti’ izjavu Vasiljkovića za kojeg ovaj list piše da je ‘srpski politički zatvorenik’ u Australiji.

Poslije nagovještaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj, Vasiljković je za beogradski list iz zatvora Parklea poručio kako ‘dane provodi u teškoj neizvjesnosti’.

“Visoki dužnosnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim zatvor, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra (Ivice) Dačića, s kojim sam razgovarao, od vlade Srbije, od našeg veleposlanstva, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gdje će me sigurno ubiti”, rekao je Vasiljković za ‘Večernje novosti’.

Prema njegovim riječima, veleposlanstvo Srbije u Canberri i generalni konzulat Srbije u Sidneyu mu ‘ne prenose nikakve poruke iz vlade Srbije, jer ih nema’. “To ne mogu shvatiti”, kaže Vasiljković, kojeg je Hrvatska optužila za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, te napade na civile tijekom 1991. i 1992.

Nakon što je uhićen u Perthu 2006. australska vlada je, poslije višegodišnje pravne konfuzije i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenje, koncem 2012. donijela odluku o njegovoj ekstradiciji Hrvatskoj. Na sve žalbe Vasiljkovića i njegovih odvjetnika australsko pravosuđe je odgovorilo negativno.

“Jedina preostala šansa kao privremeno spasenje od ekstradicije jeste žalba Vrhovnom sudu Australije. Ako je Vrhovni sud prihvati, mogu mi odgoditi izručenje za naredne dvije godine”, rekao je Vasiljković za ‘Večernje novosti’. Vasiljkovićev prijatelj Vojislav Ilić tvrdi da je Australija na suđenje potrošila dva milijuna dolara i da su to platili porezni obveznici.

“Hrvatska ne plaća nijedan dolar da se njezin zahtjev o izručenju izvrši. Sad odvjetnici, svjesni da od Vasiljkovića neće dobiti honorare, pregovaraju s državom oko nagodbe – ili da se oslobodi ili da ga se čim prije izruči Zagrebu”, objasnio je za ‘Večernje novosti’ Vasiljkovićev prijatelj Vojislav Ilić.

U slučaju da Vasiljković izgubi i sljedeću žalbu Vrhovnom sudu, Australija će njemu i njegovoj policijskoj pratnji platiti samo jednosmjernu avionsku kartu od Sidneya do Zagreba. U povodu Vasiljkovićeva apela vlastima u Srbiji, upućenog posredstvom beogradskih medija, nitko od srbijanskih državnih i pravosudnih dužnosnika nije se očitovao./Fena/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare