Published On: Sat, Aug 24th, 2013

Traže se dokazi o ubojstvu generala HVO-a Vlade Šantića

MOSTAR – Forenzičari Uprave policije Federacije BiH (FUP) pokušali su pronađi nove biološke tragove u hotelu “Sedra” kod Bihaća, koji bi trebali pomoći u rasvjetljavanju nestanka i najvjerovatnije ubojstva generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića u proljeće 1995. godine.

General Šantić je nestao u noći 8. ožujka 1995. godine iz hotela “Sedra”, a prema medijskim navodima tada je bio u društvu s generalom Armije BiH Atifom Dudakovićem, s kojim je bio u stalnom sukobu. Od tada mu se gubi svaki trag, objavio je Dnevni Avaz.

Po navodima lista, tužitelj Unsko-sanskog tužilaštva Husein Huzeirović je u četvrtak nazočio pronalaženju tragova zajedno s istražiteljima FUP-a, kako bi pokušali da dođu do novih dokaza u ovom složenom predmetu na kojem rade čak tri tužitelja.

Huzeirović je ranije tvrdio da se u slučaju generala Šantića ne radi o nestanku nego o ubojstvu koje će biti rasvjetljeno.

Nedugo nakon generalovog nestanka mješovita hrvatsko-bošnjačka komisija je provela istragu, a nova istraga pokrenuta je na inicijativu direktora FUP-a Dragana Lukača.

Pritom su u medijima procurjele i iskazi bivših pripadnika Armije BiH iz istrage 1995. koji su u izravnu vezu doveli generala Dudakovića s nestankom i likvidacijom generala Šantića, piše Avaz.