TRAŽE PRAVA ALBANACA Albanija prijeti vetom na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO

Makedonija neće moći da bude članica NATO-a ako ne poštuje Ohridske sporazume i ljudska prava, izjavio je Rama na margini regionalnog skupa o borbi protiv terorizma u Tirani.

Albanski premijer Edi Rama zaprijetio je u srijedu da će staviti veto na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO, ako prava Albanaca koji predstavljaju četvrtinu od 2,1 milijuna stanovnika te zemlje ne budu poštovana.

– Makedonija neće moći da bude članica NATO-a ako ne poštuje Ohridske sporazume i ljudska prava, izjavio je Rama na margini regionalnog skupa o borbi protiv terorizma u Tirani.

Ohridski sporazumi su u 2001. okončali šestomjesečne sukobe između makedonskih snaga i albanske gerile koja je tražila više prava za albansku manjinu. Dan poslije krvavih sukoba u Kumanovu između jedinice albanskog porijekla i makedonske policije, u kojim je bilo 18 mrtvih 9. i 10. svibnja, čuli su se glasovi unutar albanske manjine da prava iz Ohridskih sporazuma nisu potpuno ostvarena.

Skoplje je nazvalo jedinicu albanskog porijekla “terorističkom” i utvrdilo da je planirala napade na državne institucije. Pravosuđe je optužilo za “terorizam” 30 osoba albanskog porijekla uhićenih tijekom sukoba.

Već dvije godine kandidat za ulazak u NATO, Makedonija nije uspjela napredovati prema svom cilju zbog protivljenja Grčke koja negira svojoj susjedi pravo na korištenje imena Makedonija, za koje smatra da je povijesno grčko.

more recommended stories