Traže od predsjednika da spasi stvar: Oporba uputila Milanoviću ozbiljan zahtjev, pogledajte o čemu je riječ

Devet hrvatskih oporbenih saborskih klubova uputilo je u utorak predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću formalni prijedlog da temeljem svojih ustavnih ovlasti zatraži izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora.

Nakon usuglašavanja na zajedničkom sastanku, devet klubova (SDP, Možemo!, Socijaldemokrati, Most , IDS, HSS i RF, Hrvatski suverenisti , Centar i GLAS-a , Fokus i Reformisti) u pismu su predložili dnevni red od dvije točke: zaključak o statusu radnika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu te zaključak o zaduženju hrvatske Vlade da razriješi odgovorne u aferi „plin za cent”.

Neprihvatljivim smatraju da Hrvatski sabor koristi Ustavom propisanu stanku kao izliku za izbjegavanje rasprave o te dvije situacije i dok nije utvrđena barem politička odgovornost u plinskoj aferi.

„U ovakvom stanju u državi nikome nije do odlaska na godišnji odmor jer nas potresa energetska afera, a pravosudni sustav je pred kolapsom. Da se novac koji je preko energetskog sustava ukraden isplatio kroz plaće službenicama i službenicima koji rade u pravosudnom sustavu, danas ne bismo imali ovakav kaos gdje sada već preko dvije tisuće slučajeva tjedno kasne”, ocijenio je Zvonimir Troskot (Most).

Pismo predsjedniku zapravo ne bismo trebali ni slati jer Ustav to ne nalaže, međutim, bili smo spremni i na taj ustupak kako bismo predsjedniku izbili sve adute iz ruke kako bi konačno aktivirao članak 79. Ustava, kazao je, prenosi Hina.

Peđa Grbin (SDP) je istaknuo da su vladajući odbili prijedlog za izvanrednom sjednicom Sabora jer njima odgovara da se o aferama ne govori nego da se svi prave da se ništa ne događa i pokupe na godišnje odmore, ali neće ići.

I danas su izašle nove informacije koje pokazuje da su u plinskoj aferi lagali i iz HEP-a i iz Ministarstva jer ih je na to natjerao Plenković. On želi prikriti svoje tragove kriminala, korupcije i nesposobnosti i natjerao je i Upravu HEP-a i Filipovića da se na Odboru za gospodarstvo prave kao da se ništa bitno nije dogodilo, ustvrdio je.

„Plenković u maniri pravog mafijaškog dona svojim potčinjenima naređuje omertu. Zato šuti. O onome što je nezgodno ne smije se pričati, istina ne smije izaći na vidjelo, ali hoće jer je ovo previše veliko i previše često da bi se sakrilo pod tepih”, poručio je Grbin.

Sandra Benčić (Možemo!) poručila je da ne mogu dozvoliti da na dva mjeseca izvršna vlast „ogrezla u korupciji” ostane bez nadzora i kontrole zakonodavne i sudske vlasti. „Bez funkcionirajućeg Sabora i sa štrajkom u pravosuđu, izvršna vlast ostaje bez ikakve kontrole a s mogućnosti donošenje uredbi sa zakonskom snagom”, pojasnila je.

Da je hrvatski predsjednik Milanović htio sazvati izvanrednu sjednicu on bi je već sazvao, smatra Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) koji je ipak zbog jedinstva opozicije dao potpis na pismo upućeno predsjedniku RH.

„Zbog jedinstva opozicije i činjenice da želimo iscrpiti sve moguće dostupne i nedostupne alate prilikom sazivanja sjednice, zbog plinske afere i paralize pravosuđa potpisali smo pismo, no iskreno sumnjam da će to dati neke rezultate”, rekao je Hajduković.

Dalija Orešković (Centar) pozvala je Milanovića da bude „dovoljno hrabar i karakteran” i odabere „pravu stranu”. „Nesazivanje izvanredene sjednice je zapravo odabir strane ali krive pa ga pozivam da izabere onu pravu, stranu ustavnosti, zakonitosti i zaštite građana”, rekla je.

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) kazao je da njegova stranka nije potpisala dopis predsjedniku Republike za sazivanje izvanredne saborske sjednice jer se ne žele nikome klanjati.

„Nećemo se klanjati nikome, da je predsjednik Republike državnik jučer bi bila sazvana izvanredna sjednica Sabora, da ima stav i čvrstinu on bi je sazvao”, kazao je Mlinarić nazvavši predsjednika RH „kukavicom”.

more recommended stories