Published On: Uto, lip 28th, 2016

TRAŽE DA LONDON POSTANE GRAD-DŽAVA Khan: Tražim veću autonomiju za London i to odmah

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan je zatražio veću autonomiju za glavni grad velike Britanije kako bi se izašlo iz ekonomske nesigurnosti nakon Brexita.

Dok su Britanci glasali 52 posto za napuštanje bloka, London je bio jedina regija u Engleskoj koja je podržavala ostanak zemlje u Uniji. Otad je više od 175.000 ljudi potpisalo internetsku peticiju zahtijevajući da London postane neovisan grad država.

“U ime svih Londončana zahtijevam veću autonomiju za glavni grad – i to odmah”, rekao je prema tekstu govora koji je objavio njegov ured.

“Koliko god mi se sviđa ideja o Londonu kao gradu državi, ne govorim ozbiljno o nezavisnosti. Ne planiram postaviti granične tačke na M25”, rekao je Khan referirajući se na orbitalnu autocestu.

Khan, koji je sudjelovao u kampanji za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, traži prijenos ovlasti vezano uz poreze kao i veću kontrolu u poduzetništvu, prometu, stambenom i zdravstvenom sektoru, saopćio je njegov ured, prenosi Hina.

“Veća autonomija u svrhu zaštite Londona u ekonomskom smislu od nadolazeće nesigurnosti. Veća autonomija da se zaštiti poslovanje međunarodnih poduzeća koje ovdje trguju i veća autonomija da se zaštite naša radna mjesta, dobrobit i napredak”, rekao je Khan./Fena

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>