Published On: Sri, lis. 11th, 2017

Transparency International VSTV treba osigurati provjeru načina stjecanja imovine sudaca i tužitelja

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH i dalje ograničava kontrolu načina stjecanja imovine sudaca i tužitelja

Podsjećaju da je VSTV na sjednici 4. listopada utvrdilo obrazac za podnošenje financijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija u BiH, ali su zahtijevali da se iz dokumenta izbace ključni elementi za provjeru načina stjecanja imovine, te da se suzi krug osoba obuhvaćenih izvještajem.

U prijedlogu obrasca koji je načinila Radna grupa za unapređenje integriteta i odgovornosti nositelja pravosudne funkcije, predviđeno je bilo podnošenje podataka o prihodima i aktivnostima bračnog/izvanbračnog partnera, djece (koja žive ili ne žive u istom domaćinstvu, uključujući i usvojenu djecu i pastorke), roditelja/usvojitelja, kao i ostalih članova zajedničkog domaćinstva nosioca pravosudne funkcije, ostvarenim u BiH i inozemstvu.

Članovi VSTV-a, međutim, nisu bili suglasni s tim prijedlogom, te su usvojili zaključak da se podnošenje podataka ograniči samo na nositelje pravosudne funkcije, bračne drugove i djecu s kojima žive u istom domaćinstvu.

Na isti način, Vijeće je naložilo da se iz dijela predloženog obrasca koji se odnosi na podatke o imovini nositelja funkcije i članova obitelji, izbrišu rubrike o vremenu, odnosno datumu, kao i načinu stjecanja imovine.

Iz TIBiH upozoravaju da je takva odluka u suprotnosti s preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), koje su trebale biti povod za unapređenje obrasca, a koje prije svega nalažu razvijanje efikasnog sistema za kontrolu godišnjih financijskih izvještaja i osiguranje javnosti i lakog pristupa financijskim informacijama.

”Nejasno je na čemu će se temeljiti efikasna kontrola ako ona nije zasnovana na potpunim i egzaktnim podacima, tj. podacima koji ne sadrže sve povezane osobe, kao ni način i vrijeme stjecanja imovine, a pored toga ostavlja se prostor za prikrivanje stvarnog vlasništva nad imovinom i njenog porijekla”, tvrde iz TIBiH.

Pozivaju članove VSTV-a da pokažu “stvarnu spremnost za unapređenje integriteta nositelja funkcija u pravosuđu i usvoje obrasce i odgovarajući pravilnik, koji će osigurati potpuni uvid i omogućiti kontrolu ne samo točnosti podataka iz izvještaja, već i načina stjecanja imovine, jer je to osnovni preduvjet uočavanja i sprečavanja nezakonitog bogaćenja”, prenosi bljesak.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer