Published On: Sub, lis 10th, 2020

TRANSPARENCY INTERNATIONAL BiH Agencija za zaštitu osobnih podatka mora zaštititi podatke građana, regularnost izbora ozbiljno je narušena

Transparency International u BIH (TI BIH) obavijestio je Agenciju za zaštitu osobnih podataka BIH da je u posljednje vrijeme zaprimio brojne prijave građana čiji su podaci zlouporabljeni za glasovanje iz inozemstva.

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BIH (SIP) prvi put javno objavilo popis birača koji su registrirani za ovaj vid glasovanja, brojni građani otkrili su da su njihovi podaci zlouporabljeni tako što su bez njihovog znanja registrirani za glasovanje iz inozemstva, a popis je pomogao i medijima da otkriju brojne slučajeve masovnih zlouporaba.

Iz TI BiH ističu da podatak SIP-a o više od 3.500 zaprimljenih žalbi u prvim danima nakon objave popisa jasno pokazuje da se radi o masovnoj pojavi s namjerom manipuliranja izbornim procesom, pa zbog toga Agencija mora ispitati ove slučajeve i osigurati mehanizme provjere i otkrivanja krađe identiteta.

– Odgovornost ove institucije je dodatno povećana nakon odluke kojom je SIP-u naređeno uklanjanje Izvoda iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje iz inostranstva. S obzirom na to da je objavljivanje ovog popisa otkrilo brojne neregularnosti, te de je predstavljalo jedini način za utvrđivanje zlouporaba u procesu registracije, jasno je da je javnost popisa u javnom interesu, što Agencija očigledno nije cijenila kod donošenja ove odluke – kazali su iz IT BiH.

Pozivaju Agenciju da žurno pronađe mehanizme zaštite građana, a uzimajući u obzir i da je do održavanja Lokalnih izbora ostalo tek nešto više od mjesec dana.

– Po prijavama koje je TI BIH do sada zaprimio putem Centra za pružanje besplatne pravne pomoći može se zaključiti da se osobni podaci građana najčešće zlouporabljuju upravo u izbornom procesu i to od strane fizičkih osoba, koje su u proteklom razdoblju prikupljali podatke od građana dovodeći ih u zabludu u vezi sa stvarnom svrhom njihove obrade – navodi se u priopćenju.

Izborni zakon jasno navodi da je Središnji birački popis javni dokument, navode iz TI BiH i dodaju da je cilj Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH da između ostalog osigura zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a u njih, osim zaštite podataka i privatnosti, spada i ostvarenje biračkog prava, koje je zlouporabama podataka građana pri fiktivnim registracijama za glasanje iz inozemstva ozbiljno dovedeno u pitanje

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>