TRANSKRIPTE RAZGOVORA UDOVICE IRENE I DANSKOG AGENTA: 'U Zagrebu je 10 mudžahedina – šestorica braće i četiri sestre'

Ako više nikad neću vidjeti obitelj… Na taj uvjet ne mogu pristati. Pisala je tada 32-godišnja Irena Horak danskom obavještajcu Martenu Stormu dok su dogovarali njezin brak s jednom od najtraženijih terorističkih vođa u vrhu Al-Qaide Anwarom Al-Awlakijem. Bilo je to jedino što nije željela, na sve drugo je pristala, na život skrivanja i terorizam. Naposljetku je popustila – udala se za Al-Awlakija, da bi, nakon što je on ubijen 2011. ostala udovica.
Obična poruka podrške Al-Awlakiju na Facebooku bila je udica na koju se upecala mlada Bjelovarka. Doduše, tada, 2009., već je bila promijenila ime, zvala se Amina, prešla na islam, ali i zašla u radikalne vode. Poruku da treba pomoć postavio je M. Storm. Uvukao se u krugove radikalnih islamista i zadobio Al-Awlakijevo povjerenje. No, kontaktirao je i s danskom tajnom službom, ona ga je spojila s CIA-om. Plan je bio sljedeći: preko Mortena, odnosno treće supruge koju je terorist baš tada tražio, pronaći Al-Awlakija. Marten i Amina su četiri mjeseca izmjenjivali detaljne podatke, a u razgovor se uključio i Al-Awlaki, prije nego što je Amina otišla iz Hrvatske. Ona je iznosila detalje o svom životu, o mudžahedinima u Zagrebu, ali i strepnju da više nikad neće vidjeti obitelj. I nije. Cijeli transkript njihovih razgovora ekskluzivno objavljujemo:

28. studenoga 2009., 12.54
(Eid Mubarak) Sretan praznik tebi i tvojoj obitelji. Možeš li mi, molim te, reći što točno misliš? Govorim o tvom napisu na grupi za podršku Shaikhu Anwaru Al-Awlakiju na Facebooku. Kakvu pomoć tražiš i jesi li u izravnom kontaktu sa Shaikhom?
MORTEN:
28. studenoga 2009., 15.00
Ne mogu ti reći ako mi prije toga ne pošalješ osobno nekoga u koga mogu imati povjerenja. To je sve. Ako misliš ozbiljno, javi mi.
 
 'U Zagrebu je 10 mudžahedina – šestorica braće i četiri sestre'

Odlična sprinterica – U Bjelovaru Irenu pamte kao talentiranu atletičarku

AMINA:
28. studenoga 2009., 17.45
O.K., brate, nema problema. Mislim ozbiljno, no ne mogu poslati nikoga, i to zbog više razloga. Ne znam gdje si, živim u europskoj državi tako da ne poznajem nikoga u Jemenu. Razumijem tvoj oprez i neću raditi probleme ni tebi ni Shaikhu. Jazak Allah khayrun (Bog će vam uzvratiti dobrotom). Bog je s tobom, Shaikhom Al-Awlakijem i njegovom obitelji, amen.
We alaykomusallam we rahamtulahi. (I mir vama i božje milosrđe). (prepiska na arapskom u engleskoj verziji autentična je, no to ne znači da je i točna, op. p.)
MORTEN:
28. studenoga 2009., 18.25
Ja sam u Velikoj Britaniji. Ako pošalješ nekoga, provjerit ćemo ga. Dobrom čovjeku treba pomoć i sad je vrijeme da pokažemo koliko su naše riječi istinite.
AMINA:
28. studenoga 2009., 18.30
O.K., ali ako netko bude provjeravao moj profil, stvarno se nadam da neću završiti u zatvoru.
MORTEN:
28. studenoga 2009., 21.56
Wa’iyaki (Zajedno)… Zakon ne sprječava da pomažeš siromašnima u siromašnim zemljama. Budući da si sestra, ne mogu se sastati s tobom ako si sama, bez pratnje mahrama (muške osobe s kojom nije dopušten spolni odnos).
MORTEN:
28. studenoga 2009., 21.57
Možda se možeš sastati s mojom suprugom… Ona poznaje njegovu obitelj, iz iste su zemlje.
AMINA:
28. studenoga 2009., 7.32
Možda kad dođem u Britaniju. Prešla sam na islam pa nemam mahrama, a i živim gdje živim pa ne mogu putovati tako lako. Ako dođem u Veliku Britaniju, javit ću ti se. Ako mogu pomoći na bilo koji drugi način, reci.
MORTEN:
29. studenoga 2009., 8.17
Reci ljudima tamo gdje si da skupljaš novac. Sredit ću da ga se pošalje potrebitima.
AMINA:
29. studenoga 2009., 8.19
Insha’Aallah, brate, to već radim. Skupit ćemo novac i onda vidjeti kako ćemo ga dostaviti.
MORTEN:
29. studenoga 2009., 8.38
Barakalaufiki (Uz vas smo blagoslovljeni), sestro… Pričekat ću dok mi se ne javiš. Gotovo sam siguran da poznajem nekoga tako kod tebe tko se može sastati s tobom i preuzeti novac insha’Allah. Susrest ću se s čovjekom (misli na Al-Awlakija), zaista mu treba pomoć za jadne i siromašne koje su napustili i razočarali “muslimani”.
AMINA:
29. studenoga 2009., 8.48
Zaista želim pomoći mudžahedinima. Razgovarala sam s jednim bratom, ali nisam sigurna koji su kanali sigurni i kome mogu vjerovati. Mala smo muslimanska zajednica, nismo bogati pa ne očekuj nekakav veliki novac. Ali potrudit ćemo se.
MORTEN:
29. studenoga 2009., 10.04
Nije važna količina, već da novac dolazi… Allah voli kad se neprekidno čine male stvari. Ljude zavara Shaitan (vrag), govori im da ne mogu pomoći Ummah (sljedbenicima) jer ne mogu skupiti milijune dolara ili naučiti napamet cijeli Kur’an za tri mjeseca pa oni prestanu činiti Dawah (moliti). I tako Shaitan odnese pobjedu! Ne trebaš spominjati ni imena ni skupine. Znaš o čemu govorim. Ako si u Skandinaviji, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj ili Španjolskoj, poslat ću nekoga po novac, insha’Allah. Pazi na sebe, sestro.
AMINA:
29. studenoga 2009., 10.06
A što ako nisam iz tog dijela Europe?
MORTEN:
29. studenoga 2009., 10.42
O.K. A gdje si? 😀
AMINA:
29. studenoga 2009., 10.44
Jugoistočna Europa, Hrvatska 😀
MORTEN:
29. studenoga 2009., 13.23
O.K., e sad, to je malo teže, ha-ha-haa. Prvi put srećem nekoga odande. Koliko ima Muslimana, mudžahedina?
MORTEN:
29. studenoga 2009., 13.23
Ali javit ću čovjeku da imamo ljude u Hrvatskoj, ha-ha-ha. Izvrsno
AMINA:
29. studenoga 2009., 13.38
O.K., Muslimani čine 1,3 posto populacije. U mom gradu je samo deset istinskih muslimana (mudžahedina), šestorica braće i četiri sestre, zajedno sa mnom. Sigurna sam da ih nešto ima i u drugim dijelovima države, ali ovdje, u glavnom gradu, samo deset. Javit ću ti kad skupim novac. Hrvatska je odmah uz Bosnu, sigurna sam da si čuo za Bosnu. Tamo je bolje, no i tamo su Muslimani podijeljeni, a braću i sestre na istini zovu teroristima…
MORTEN:
29. studenoga 2009., 14.06
Da, znam za Bosnu… Znam i neku braću otamo… Puno njih su postali murdžije, tvrde da na Iman (vjerovanje) ne utječe nijedan grešni čin, pa čak i ako se počini veliki grijeh. Zapravo ih i ne možemo tako zvati jer su u prošlosti murdžije bili drugačije.
Sestro, prenio sam tvoje pozdrave čovjeku, nadam se da će ih primiti do sljedećeg tjedna, insha’Allah. Poručio sam da ga pozdravljaju muslimani iz južne Hrvatske… Nadam se da je to u redu. U Jemenu sam učio s mnogo braće iz Bosne, Albanije i s Kosova. Volim taj dio Europe, ali i znam da su tamo jako oštri prema mudžahedinima Allahu’Mustaan. O.K., ako imaš problema sa skupljanjem novca, onda za one kojima treba pomoć možeš moliti Dua (samo tvoje molitve) noću, kad ljudi spavaju, prije Fajr (zore). Bog je uvijek s tobom. Assalamu Aleikum Warahmatullah (Mir vama i Božje milosrđe)
AMINA:
30. studenoga 2009., 1.10
Brate, ne južna Hrvatska. Mi smo na sjeverozapadu :S Naravno da je u redu to s pozdravom. Javit ću ti kad skupim novac. Molim
We alykomusallam we rahamtullahi we barakatuhu (I mir vama i Božji blagoslov)
MORTEN:
30. studenoga 2009., 3.06
Oprosti, zemljopis mi nije jača strana.
AMINA:
30. studenoga 2009., 3.12
Nije važno, pomiješao si jugoistočnu Europu s južnom Hrvatskom 😀
Imam pitanje. Poznaješ li osobno AAA? Ako ga poznaješ, smijem li biti toliko slobodna i pitati te nešto?
MORTEN:
30. studenoga 2009., 3.23
Da, poznajem ga. Pitaj slobodno
AMINA:
30. studenoga 2009., 3.32
Kao što sam ti već rekla, nemam mahrama, ali sam Shaikhu poslala pismo. Ne znam jesam li stavila pravu adresu. Zapravo, zanimalo me traži li još drugu suprugu. Predložila sam mu brak. Ne znam je li glupo, ali sam pokušala. Sad, kad sam s tobom u kontaktu, možeš me upoznati i preporučiti, naravno ako želiš. Prešla sam na islam. Tražim način kako otići iz ove zemlje. Želim supruga koji će me podučavati i kojemu mogu pomoći. Duboko ga poštujem, poštujem sve što je učinio za Ummah i želim mu pomoći na bilo koji način. Što misliš?
MORTEN:
30. studenoga 2009., 3.38
Sestro, kad sam bio kod njega prije tri mjeseca, pitao je istu stvar, bi li mu mogao pomoći da oženi sestru preobraćenicu. Bit će tako kako je Bog planirao. Ali sestro, ako se udaš za njega, nikada se više nećeš moći vratiti u Hrvatsku. Znaš kakva je situacija s njim. Mogu te dopratiti do njega. Pošalji mi osobne podatke da mu ih mogu proslijediti već danas. Napisat ću ti i njegove uvjete za brak, budući da mi je rekao da mu tražim suprugu.
MORTEN:
30. studenoga 2009., 3.43
Uvjeti za brak:
A) Bit ćeš treća supruga, budući da već ima dvije. No one ne žive s njim, u glavnom su gradu i samo ga ponekad vide. No ti ćeš biti s njim cijelo vrijeme
B) Pripremi se na teškoće i stalna seljenja. Bit ćeš zadužena za sve ženske poslove i obaveze u kući. Imaj strpljenja, morat ćeš podnositi razne stvari jer je AAA u opasnosti, ali Alah nas štiti
Pristaješ li na ove uvjete?
AMINA:
30. studenoga 2009., 3.52
S njim bih išla bilo kamo. Imam 32 godine i spremna sam na opasnost. Nije me strah umrijeti za Alaha. Nisam znala da već ima dvije supruge. Ne smeta mi. Želim pomoći, dobra sam u kućanskim poslovima. Ali kako već ima dvije supruge i djecu, mislim da će mu biti problem da stalno budem uz njega.
MORTEN:
30. studenoga 2009., 3.58
O.K. Proslijedit ću mu detalje. Kad si prešla na islam? Imaš li djece? Masha’Allah (Kako Bog hoće). Baš sam se smijao kad sam čitao što si napisala. Baš mu ne bi bila teret – nemaš djece pa ga možeš slijediti u stalnim seljakanjima.
AMINA:
30. studenoga 2009., 4.06
Na islam sam prešla prije osam mjeseci alhamdidullah (hvala Bogu). Bog me nagradio dobrim sestrama. Ne, nemam djece, niti sam bila udana. Želim učiniti što više za islam i treba mi pravi suprug da me vodi, iako sam već odabrala svoj put.
AMINA:
30. studenoga 2009.,  4.11
Pitaj me sve što želiš. Diplomirala sam, bavim se mladenačkom delinkvencijom. Neudana sam, bez djece. Sama živim i sama se uzdržavam. Tu sam u zemlji kuffar (nevjernika) i zaista želim otići. Odbila sam mnogo bračnih ponuda jer braća nisu bila dovoljno ozbiljna ili nismo dijelili istu ideologiju.
Subhanaallah (U ime Boga), baš sam sad pročitala tvoju poruku. Pa on baš traži preobraćenicu. Bog planira najbolje. Ako sam mu dobra i ako mi je dobar, neka nas  Alah spoji.
AMINA:
1. prosinca 2009., 5.00
Ima li kakvih vijesti?
MORTEN:
1. prosinca 2009., 9.55
Sestro, nekada treba dva tjedna da od njega stigne odgovor. Proslijedio sam mu tvoje detalje.
AMINA:
1. prosinca 2009., 14.10
Nema problema.
MORTEN:
11. prosinca 2009., 17.57
Assalamu Aleikum Warahmatullah
Sestro, dobio sam njegovu poruku. Želi da mu napišeš ukratko kako izgledaš, koliko imaš godina, koje si škole završila i iz kakve sredine dolaziš. Želiš li, pošalji mi podatke. I da, koliko si dugo muslimanske vjere.
AMINA:
12. prosinca 2009., 4.22
We alaykomusallam we rahmatullahi we barakatuhu
Hvala na odgovoru, brate. Muslimanka sam od svibnja. Tad sam izgovorila Šahadu u džamiji, ali sam klanjati počela u ožujku. Imam 32 godine, neudana, bez djece. Visoka sam (1,73 cm), vitka, atletske građe. Ne znam smijem li spominjati kosu. U svakom slučaju, ljudi kažu da sam zgodna i privlačna i da djelujem mlađe, obično misle da imam 23-25 godina. Svijetle sam puti, plavih očiju. Diplomirala sam, imam titulu socijalnog pedagoga. Radim s ljudima s posebnim potrebama. Živim sama u Zagrebu, roditelji su mi u rodnom gradu (Bjelovaru, nap. p.). Dobri su ljudi, odrasla sam u dobroj i skladnoj obitelji, cijenim obiteljske vrijednosti i imam visoke moralne standarde. Redovito klanjam, postim, učim arapski. Nadam se da je dovoljno. Ako treba još nešto, molim te, javi.
MORTEN:
13. prosinca 2009.,  22.24
A. S. W. je primio tvoju poruku. Mislim da ćemo za najviše tjedan dana imati pozitivan odgovor
AMINA:
14. prosinca 2009., 0.13
Ne mogu samo tako otići. Moram pripremiti i sebe i svoju obitelj. Hoćeš li doći ovamo ili ćemo se naći negdje? Zaista nemam pojma što i kako. Javi mi, molim te. JazzakAllah khayrun.
MORTEN:
14. prosinca 2009., 4.46
Čekam njegove upute o tome kako ćeš putovati. Hrvatska nije članica EU pa ćeš morati izvaditi vizu ili u jemenskom veleposlanstvu ili možda kad stigneš na aerodrom. Nije mi problem doći u Hrvatsku, ali neka prvo čovjek kaže što misli. Još samo par dana…
AMINA:
14. prosinca 2009., 4.51
Naravno, ali ne znam u kakvim uvjetima on živi, ne znam hoću li se ikada moći vratiti u Hrvatsku. Hoću li razgovarati s njim prije ili neću? Vjerojatno neću. Razumijem da nije lako. Ali, pričekajmo njegov odgovor. Brine me kako će se stvari dalje razvijati.
MORTEN:
14. prosinca 2009., 22.08
Sestro, njegovo ime odsad je Sami. O.K.? Prihvatio te je. Evo njegove poruke.
Molim, proslijedite joj:
Želio bih naglasiti dvije stvari. Prvo, nemam stalno mjesto boravka. Stoga su životni uvjeti na različitim lokacijama vrlo različiti. Ponekad živim u šatoru. Drugo,  ponekad se zbog svoje sigurnosti moram izolirati, što znači da kroz dulja razdoblja ne mogu viđati obitelj ni druge ljude. Možeš li živjeti u teškim uvjetima, ako ti ne smeta samoća, ograničena komunikacija s drugima, onda sjajno! S ostale dvije supruge nemam nikakvih problema. Svi se dobro slažemo. Obje su odabrale život u gradu jer nisu mogle izdržati ovakav život. Ne želim da se to ponovi i s trećom suprugom. Trebam nekoga tko će sa mnom trpjeti teškoće na ovom putu.
Na kraju, želio bih te zamoliti da pitaš Boga. Ako odlučiš, moraš biti sigurna da to činiš za Boga. Još nešto. Ako ti ne smeta, možeš li mi reći imaš li kakvih zdravstvenih problema? Želiš li ti nešto pitati?
I još nešto. Možeš li mi poslati svoju sliku?
Tvoj brat
MORTEN:
14. prosinca 2009., 22.09
Ja sam, Murad (ime koje je koristio Morten u muslimanskim zemljama). Kad se sretnemo, ne spominji da poznajem Samija. Sad ću mu poslati tvoju e-mail adresu.
AMINA:
15. prosinca 2009., 3.37
O.K., proslijedi tako da možemo izravno komunicirati. Murad, ima li ikakve mogućnosti da mu se obratim videom? Bit ću sad vrlo izravna. Zašto imaš toliko povjerenja u mene? Vrlo sam uplašena, sleđena od straha, nisam vjerovala da će me prihvatiti. Sad kad jest, sve je postalo stvarno. Evo poruke za njega.
Hvala na poruci. Bit ću iskrena, nadam se da ćeš cijeniti. Kad sam pitala brata Murada oko braka nije mi bilo ni na kraj pameti da ćeš prihvatiti. Mislila sam, daj da pokušam, što imam izgubiti, a sad, kad vidim kako je prošlo, ne mogu doći k sebi. Znam da živiš u teškim uvjetima pa imam neka pitanja. Očito imaš internet jer primaš mailove. Kakvi su higijenski uvjeti? Živiš u šatoru. U šumi, u planinama? Kakvo je vrijeme? Pretpostavljam da nije minus pet kao ovdje. Postoji li ikakva mogućnost da ostanem u kontaktu s obitelji? Smijem li ih posjetiti jednom ili dvaput godišnje? Živiš li sam ili imaš pratnju? Što očekuješ od mene? Hoću li biti s tobom cijelo vrijeme i što smatraš usamljenošću? Koliko često viđaš druge dvije žene i djecu? Hoću li ti pomagati u radu ili ću biti samo domaćica (kuhanje, čišćenje,…) Molim te, nemoj me krivo shvatiti. Želim otvoreni razgovor jer možda neću imati drugu priliku.
Nikada nisam bila u sličnoj zemlji. Bila sam u Tunisu, to je najsličnije, pa ne znam što očekivati. Tamo nikoga ne poznajem pa će biti jako teško. Moramo biti svjesni toga. Želim da mi otvoreno kažeš kako stoje stvari, bez uljepšavanja. Ne smeta ti što sam nova muslimanka, ne znam ni arapski, tek ga učim? Najgore će mi pasti što neću moći kontaktirati s obitelji. Svjesna sam da to ne mogu činiti redovno, ali ako ih više nikad neću moći vidjeti, onda se bojim da taj uvjet ne mogu prihvatiti. Ne želim supruga na papiru. Želim živjeti s njim u islamu, jer ovdje to ne mogu. Otvorila sam novi mail, tako možemo izravno komunicirati. sunfloweraminah77@xxx.com (suncokretaminah77)
AMINA:
25. siječnja 2010., 3.17
Ima li kakvih problema?
MORTEN:
25. siječnja 2010., 15.16
Sve je u redu. Sami te pozdravlja, ne brini. Možda ću morati doći k tebi.
MORTEN:
29. siječnja 2010., 3.11
Sestro, imam informacije. Trebam nekoga od braće u Hrvatskoj. Možeš li srediti kontakt, a ja ću doputovati da ga upoznam.
AMINA:
25. siječnja 2010., 3.19
Hmmmm, kontakt… Gle, onaj koji me može pratiti i jamčiti za mene sad nije u Hrvatskoj. Mogu ti dati email njegove supruge, ona se čuje s njim. Nemam braće kojoj mogu vjerovati, samo sestre.
AMINA:
5. ožujka 2010., 5.39
Utorak? 11 sati. Beč?
MORTEN:
5. ožujka 2010., 8.12
Gdje ti stiže autobus? Ponesi laptop.
AMINA:
5. ožujka 2010., 10.56
Erdbergstraße 200.
MORTEN:
5. ožujka 2010., 12.06
Ostaješ li u Beču preko noći?
AMINA:
5. ožujka 2010., 12.37
Ne, stižem u 11 i vraćam se u 18. Dođi ujutro.
MORTEN:
5. ožujka 2010., 23.15
Čekat ću te na toj adresi. Onda ćemo negdje sjesti i u miru porazgovarati. Danas krećem na put pa neću imati internet.
AMINA:
6. ožujka 2010., 2.54
Sretan put. Imaš moj broj mobitela tako da se možemo čuti.
>>Al-Qa’idina teroristica Amina bila je vrsna trkačica na sto metara
>>Teroristica Irena Horak (35) iz Bjelovara je 
Al-Qa’idina Amina

MORTEN:
29. siječnja 2010., 4.05
Najbolje da se nađemo u Beču pa da ti osobno prenesem informacije i upute. Trebaš li novac za vizu? Moramo odmah predati zahtjev. Imaš li kojeg brata bilo gdje u Europi?
AMINA:
29. siječnja 2010., 4.14
Inzistiraš da bude muško, brat. Ovaj kojem vjerujem se vraća za tri tjedna, ne znam je li prekasno. Ne znam nikoga u regiji ni u Europi. Poslat ću ti informacije o vizi
MORTEN:
29. siječnja 2010., 4.21
Da, treba biti brat koji te poznaje. Objasnit ću ti kad se sretnemo. Računaj da krećeš na odmor i na arapske seminare potkraj veljače.
AMINA:
29. siječnja 2010., 4.26
O.K., dat ću ti kontakt njegove supruge. Kad planiraš doći?
Večernji list prvi otkrio identitet – Amina je urednica u terorističkom magazinu Inspire
Vijest da je plavokosa Hrvatica, imenom Amina, koja živi u Jemenu i priprema se da postane bombaš samoubojica, dovela Amerikance do Anwara Al-Awlakija, glavnog operativca i ideologa terorističke organizacije Al-Qa’ide, odjeknula je u svijetu. Večernji list je ekskluzivno doznao njezin identitet – supruga, odnosno udovica Al-Awlakija, koju su Amerikanci pratili dok ih nije dovela do cilja, Bjelovarčanka je Irena Horak. Tu su priču prenijeli svi svjetski mediji.
Detalje iz Irenina života ispričali su za Večernji tada njezini prijatelji i obitelj. – Kada je prije napustila Hrvatsku, Irena je rekla da ide u inozemstvo studirati jezike. Žalila se da ne može živjeti u Hrvatskoj, da ovdje nema nikakvu perspektivu i potom nestala bez traga. Pravu istinu doznali smo iz medija. Nismo znali da je u Jemenu, noge su nam se odsjekle – poručili su tada.
Prijatelji su pak rekli da je odrasla u skladnoj katoličkoj obitelji. U Zagrebu je završila studij socijalnog rada te je živjela s dečkom, sve dok 2008. nije upoznala britanskog odvjetnika, muslimana, i s njim stupila u vezu.
– Počela mu je prigovarati zašto ne prakticira vjeru. Zbog toga ga je počela napadati, ispitujući zašto ne ustaje u četiri ujutro i ne klanja se. Ubrzo ga je ostavila – kazao je tada bliski Irenin prijatelj, dok prijateljica dodaje: – Potpuno je promijenila životne navike. Zamatala se u duge suknje i marame. Pričala je samo o vjeri, a na prelazak na islam pokušavala je nagovoriti i nas, prijateljice, govorila nam o “sestrama”.
Irena odnosno Amina nakon smrti supruga postala je urednica u terorističkom magazinu “Inspire”.
U jednom je broju napisala: “Htjela bih postati bombaš samoubojica, ali braća iz Al-Qa’ide nisu mi to dopustila. Želim umrijeti baš kao moj suprug”.
REAKCIJE NA AMINU:
Igor Tabak, analitičar, Obris.org – Pokazali su kako tajne službe rade
 na terenu
Slučaj Amina jedna je od rijetkih prilika da se prisjetimo kako su ovi krajevi imali ozbiljnog doticaja s islamizmom. Malo je poznato da je na prvih 200 stranica izvještaja koje je dobio Washington o napadu na SAD 11. rujna 2001. Zagreb najspominjaniji grad jer su upravo u to vrijeme kod nas sjedište imale brojne “humanitarne organizacije” povezane s islamizmom. Ujedno, slučaj je pokazao i model djelovanja agencija na terenu jer o njihovim informacijama ovise i udari na ciljeve. Informacije se mogu dobiti od supruge pa su obavještajci iskoristili Bjelovarčanku da lociraju čovjeka koji je u to vrijeme bio u vrhu Al-Qa’ide. Ovo se pokazalo kao dobar način prikupljanja podataka.
Dr. Vlatko Cvrtila, profesor na FPZ-u – Bjelovarka 
je tajnim agentima bila žrtveno janje
Slučaj Irene Horak digao je veliku pozornost u Danskoj. Pokazalo se, naime, da agenti stranih službi, u ovom slučaju CIA-e, ne prežu od djelovanja na njihovu teritoriju i vrbovanja njihovih građana. I dok je u Hrvatskoj cijeli ovaj slučaj izazvao samo čuđenje, Danska je otišla velik korak dalje. Javnost se pitala imaju li obavještajne službe u svom radu pravo koristiti nedužne ljude kakva je ova Bjelovarčanka zasigurno bila, pri čemu je bilo gotovo izvjesno da će i ona sama poginuti. Naime, Irena Horak prešla je na islam, ali u trenutku kad ju je vrbovao agent ona nije prekršila ni jedan zakon niti je bilo što zgriješila. Jednostavno je bio plan iskoristiti je kao žrtveno janje i upravo se zbog toga javio cijeli niz udruga za zaštitu ljudskih prava.
Ilija Rkman, analitičar – I Al-Qa’ida je imala dobre obavještajce u svojoj službi
Cijela priča nalikuje na slučaj Rudolpha Abela, ruskog špijuna koji se infiltrirao u vrh Wehrmachta. Očito je da je dansko-američki obavještajac bio dobro obučen i da je uspio na Facebooku naći pogodnu osobu koju bi podmetnuo vođi Al-Qa’ide za suprugu, a igrom slučaja ona je bila iz Bjelovara. Ipak, vjerujem da su njene veze ipak bile malo dublje jer nije ona mogla doći do Awlakija nakon samo dva mjeseca boravka u Jemenu. Ujedno, ideja da će joj podmetnuti uređaj za praćenje u kovčeg bila je prilično naivna. Al-Qa’ida i ljudi oko njena vrha također su obučeni obavještajci i upravo su zato i tražili moguće uređaje.
Petar Bašić, povjesničar – Nema loših metoda u prikupljanju informacija
Igra oko vrbovanja Bjelovarčanke za suprugu jednog od vođa Al-Qa’ide i doznavanja njegove lokacije pokazala je da su u ratu protiv terorizma rukavice davno odbačene. Nema neprikladnih i loših metoda u prikupljanju informacija koje bi dovele do eliminacije neprijatelja, pa makar te metode uključivale i nevine žrtve. Upravo ta je uloga bila namijenjena Hrvatici koja je prešla na islam, no jasno je jedno: ako treba birati između jednog civila i cijelog niza žrtava koje bi pale u terorističkim napadima, izbor je jasan.
Večernji list