Published On: Pon, ruj 19th, 2016

Tramošnica u RS-u: Djeci ukinuta nastava na hrvatskom, roditelji prosvjeduju

Hrvatska djeca već dva tjedna ne idu na nastavu u Osnovnu školu u selu Tramošnici iz Pelagićeva u Republici Srpskoj u znak prosvjeda što im je ukinuta nastava na hrvatskome jeziku, a prijepor je kulminirao u ponedjeljak ujutro nakon što je ravnateljica pozvala policiju da istjera roditelje hrvatske djece koja su prosvjedovala u dvorištu škole.
Kako je za HINA-u potvrdio predsjednik Republike Srpske Josip Jerković posljednjih 17 godina nastava se u Osnovnoj školi Vaso Pelagić u selu Tramošnici odvija na hrvatskome jeziku sukladno dogovoru s ministarstvom obrazovanja Republike Srpske, no dolaskom nove direktorice Olge Lazić promijenila se te praksa, piše Hina.

”Sramotno ponašanje direktorice”

“Hrvatska djeca već dva tjedna ne idu na nastavu, a jutros je ravnateljica Lazić naredila policiji da potjera roditelje djece. To je sramotno ponašanje direktorice iako nam je ministar obrazovanja obećao da će se nastava nastaviti održavati na hrvatskom jeziku”, rekao je Jerković.
Dodao je kako je prema njegovim informacijama nova ravnateljica iz učionice pobacala sve što je upućivalo na hrvatski nastavni plan i program i pozvala policiju da odstrani roditelje iz dvorišta škole.
“Roditelji i mještani su se okupili ispred dvorišta škole i čekaju reakciju ministra. Smatram da tu ne treba dizati napetosti i da treba vratiti plan i program po kome su djeca i do sada radila”, dodao je Jerković.

19 dana bez nastave

Za djecu je važno da se obrazuju po hrvatskom nastavnom planu i programu jer srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju u nekoj od najbližih srednjih škola u Gradačcu ili Orašju, objasnio je.
Područnu školu u selu Tramošnici pohađalo je osmero djece hrvatskih povratnika uzrasta od prvog do četvrtog razreda.
“Dolaskom nove direktorice i nove učiteljice praksa se promijenila, pa je pola roditelja odlučilo da djeca ne idu u školu”, rekao je izaslanik u Vijeću naroda RS Ivo Kamenjašević, koji je i roditelj jednoga učenika četvrtog razreda.
Istaknuo je da će pred školom ostati sve dok se stanje ne riješi, pa ako treba da će i gladovati, jer je 19. dan kako djeca ne idu u školu.
Nastava u BiH odvija se odvojeno po tri nastavna plana i programa na hrvatskom, bošnjačkom i srpskom jeziku.