Published On: Sun, Dec 21st, 2014

Traktore donirane poplavljenima vlast podijelila rodbini i prijateljima!

Nakon ovogodišnjih poplava Kina je Bosni i Hercegovini donirala traktore, opremu i mehanizaciju, koje su vlasti BiH odlučile preusmjeriti stanovništvu pogođenom nepogodama. No od lipnja do danas, još uvijek nisu sastavljeni popisi korisnika mehanizacije i opreme, a nadležne institucije već mjesecima ne daju odgovore gdje je završila donacija.

Vijeće ministara je za raspodjelu traktora i opreme zadužio entitetske vlade i Vladu Distrikta Brčko.

Tragom te informacije, prije mjesec dana Žurnal.info je pokušao kontaktirati sve odgovorne za raspodjelu donacije. Savjetnici bivšeg federalnog premijera spuštali su slušalicu čim čuju što ih zanima, a ostali sugovornici su bez argumenata tvrdili kako traktori još nisu podijeljeni.

Popis ne postoji

Novinari su službeni dopis uputili Vladi Federacije u kojem su se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Dvadesetak dana poslije, iz Vlade odgovaraju kako konačne popise korisnika još uvijek nemaju.

Zašto se sumnja u pravičnu podjelu barem dijela mehanizacije i opreme? Podvlačimo: dijela.

Novinari Žurnala osobno su razgovarali s ljudima koji su traktore dobili zahvaljujući rodbinskim i prijateljskim vezama. Pritom su bili izloženi i prijetnjama kako se prilikom pisanja o ovoj temi njihovo ime više ne smije spominjati.

Jedan od tih sugovornika rekao je Žurnalu kako je pozvan u Sarajevo od strane ‘prijatelja’, gdje mu je u zgradi Federalne vlade traktor uručen kao ‘hedija od braće’.

Drugi, iz Republike Srpske, blizak je rođak visokog funkcionara u Vladi RS. Dok su njegovi susjedi, jednako poplavljeni, ostali bez mehanizacije. On je nekim čudom među prvima dobio traktor.

Ako se, kao što tvrde sugovornici Žurnala u institucijama, radi o ‘lažnim navodima’ i ‘medijskim insinuacijama’, zašto javno ne objave popis korisnika kineske mehanizacije?

Vlada ne želi pomoći

Na pitanje: gdje su smješteni preostali traktori i oprema koji nisu podijeljeni, odgovor nisu dobili.

”Uvidom u zahtjev, konstatirano je da zahtjev nije definiran u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (iako je nakon slanja zahtjeva pres služba pregledala zahtjev Žurnala i proslijedila ga Tajništvu kao potpun, op. aut.), imajući u vidu da je u član 3. ovog Zakona izričito propisano da se pod pojmom ‘informacija’ smatra svaki materijal kojim se prenose činjenice, mišljenja, podaci ili bilo koji drugi sadržaj… Slijedom toga, odgovori na postavljena pitanja ne podliježu procedurama iz Zakona o slobodi pristupa informacijama. Zakon ne predviđa obvezu javnog organa da poduzima dodatne radnje i korake osim pronalaženja tražene informacije i omogućavanje pristupa istoj, odnosno, ne predviđa stvaranje nove informacije po traženom pristupu istoj”, iz Tajništva Federalne vlade odgovoreno je novinarima na Zahtjev u kojem se pozivaju na slobodan pristup informacijama.

Dakle, iz Vlade Federacije kažu kako “po slovu zakona” nisu dužni pomoći novinarima u pronalaženju traktora koji su trebali pomoći stanovništvu unesrećenom u poplavama. I ovaj, birokratski hladan i besmisleni odgovor, još jednom ilustrira s kakvom vlasti imamo posla.