Published On: Sat, Aug 10th, 2019

Tragedija u Rusiji: Petero poginulo u eksploziji tijekom vojno-istraživačkog testa

Poginuli su djelatnici ruske nuklearne korporacije Rosatom. Petero ljudi je poginulo, a troje je ozlijeđeno u eksploziji tijekom testiranja raketnog motora na tekuće gorivo.

Poginulo je petero djelatnika ruske nuklearne korporacije Rosatom, koja je potvrdila informacije. Troje ih je pretrpjelo teške opekline, ali su izvan životne opasnosti. Nesreća se dogodila u vojnom centru u regiji Arhangelsk, javlja Russia Today.

Nije poznato koja je točno vrsta eksperimentalnih raketa, odnosno mlaznog pogona, testirana. Informacije o ovom slučaju kasnile su jedan dan, a Ministarstvo obrane Rusije dosta je suzdržano u davanju informacija o neuspjelom vojnom testu.

Dodatnu konfuziju stvorilo je dijeljenje fotografija i videa velike eksplozije s karakterističnim dimnim oblakom u obliku gljive, koji je rezultat posve drugog incidenta u Sibiru. Radi se o eksploziji od prije nekoliko dana a koja se desila u skladištu tenkova i artiljerijskih granata u ruskoj regiji Krasnojarsk, što je rezultiralo jednom smrću i s gotovo dvadeset ozlijeđenih.

Lokalne vlasti stavile su se u stanje pripravnosti jer je radijacija od eksplozije u jednom trenutku bila tri puta veća od maksimalne dozvoljene. Ona se nakratko mogla očitati i u susjednoj Finskoj, ali se uskoro vratila u granice normalnog.