Četvrtak, 18 srpnja, 2024

TRAGEDIJA: Prevrnuli se brodovi u Sredozemnom moru, poginulo najmanje 400 migranata

Must Read

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella kazao je da je nekoliko stotina migranata izgubilo život u novoj tragediji u Sredozemlju.

Nepotvrđena medijska izvješća, koja su krenula od BBC-ja na arapskom, govore o gotovo 400 mrtvih Somalaca čiji su se pretrpani brodovi prevrnuli u blizini egipatske obale.

Mattarella, govoreći na dodjeli kulturnih nagrada u Rimu, rekao je da se dogodila još jedna tragedija na Mediteranu. “Europa treba razmisliti o još jednoj tragediji u kojoj je, izgleda, nekoliko stotina ljudi izgubilo život”, kazao je talijanski predsjednik. Pojedinosti nije iznio.

BBC na arapskom poziva se na somalijskog veleposlanika u Egiptu koji je izvijestio o brodolomu i mogućih 400 žrtava.

“Mediteran je masovna grobnica”

Liječnici bez granica nakon tragedije su na Twitteru napisali da je 2016. godine Mediteran postao masovna grobnica.

Ranije jutros talijanska obalna straža priopćila je da je spasila 108 migranata čiji se gumeni brod potopio. U toj nesreći poginulo je šest osoba.

Gentiloni: Tragedija kod Libije potvrđuje važnost talijanskog prijedloga o migrantima

Brodolom kod Libije s 400 somalskih žrtava, službeno još nepotvrđen, upozorava da Europa ne treba graditi zidove već povećati napore da pomogne Africi, rekao je u ponedjeljak u Luxembourgu talijanski šef diplomacije i pozvao kolege da razmotre prijedlog Rima za rješenje migrantske krize.

“Za nas je to dodatni poticaj da kažemo da Europa ne treba podizati zidove već povećati napore u smjeru Afrike”, naglasio je ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni, prenijela je talijanska agencija Ansa.

“Danas će početi razgovarati o migracijskom ‘kompaktu’ koji je Italija predložila Europskoj uniji”, rekao je.

Srž je prijedloga maksimalno povećati napore i ulaganja u afričke države te uključiti afričke zemlje u aktivnost koja će smanjiti priljev migranta i uvesti veću kontrolu krijumčara ljudima, rekao je Gentiloni.

Također, u svjetlu vijesti o tragediji, sa sastanka ministara vanjskih poslova treba biti odaslan snažniji angažman prema rješavanju migracijske krize, smatra talijanski ministar.

Pitanje migranata jedna je od glavnih tema o kojoj razgovaraju ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, a rješenje treba tražiti u suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze, izjavila je nešto ranije u ponedjeljak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

“Europska unija je do sada puno učinila u rješavanju migrantske krize, ali ostalo je još dosta posla”, rekla je Mogherini prije početka ministarskog sastanka, na kojem Hrvatsku predstavlja ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Nova tragedija 400 somalskih dražvljana, koja još nije službeno potvrđena, dogodila se godinu dana od brodoloma u kojem je poginulo 800 ljudi. Mogherini je na početku sastanka podsjetila na tužnu godišnjicu tog tragičnog događaja prije točno godinu u Sredozemnom moru./Hina

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -