Published On: Pon, kol 26th, 2019

TRAGEDIJA NA KUPRESU “Mina je bila na zemlji. Čovjek ju je pokušao podići, a što je dalje bilo, to nitko ne zna…”

Na području Kupresa jučer ujutro došlo je do nesreće u kojoj su poginuli demineri Savo Kalajdžić (42) i Slaviša Ključo (52), a ozlijeđen je njihov kolega Radenko Cerovina, svi sa Pala.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović kazao je da su demineri tvrtke “Pazi mine” iz Viteza nastradali pri pokušaju deminiranja u minsko sumnjivom području Donji Malovan na Kupresu od protupješadijske mine PMR-3.

Nepristupačan teren

”Nesreća se dogodila u području Donjih Mušića, u općini Kupres poslije 8 sati, na protupješadijskoj mini PMR-3. Ozlijeđeni deminer ima 34 godine, a dvojica poginulih imali su 42, odnosno 52 godine. Istraga je u tijeku, više informacija imat ćemo kasnije”, kazao je Obradović.

Kupreška policija jedva se probila do mjesta nesreće i to zahvaljujući “Šumariji” Kupres, jer je riječ o vrlo nepristupačnom terenu.

”Mina je bila na zemlji. Čovjek ju je pokušao podići, a što je dalje bilo, to nitko ne zna. Trenutno zasjeda istražni odbor. Poginuli su Savo Kalajdžić i Slaviša Ključo”, kazao je direktor udruženja “Pro Vita” Džafer Kumbara.

Iskusni demineri

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je da je odmah po saznanju o nesreći uputio nalog da se ispita treba li pomoć ljudima.

”Zatečeni smo. Ovo je velika tragedija. Tragedija se dogodila na početku jutrošnjeg rada, ne možemo vjerovati. To je naš posao. Nažalost, ovakve stvari događaju se 25 godina nakon rata, sve to pokazuje koliko je ovaj posao opasan, pored toga što je težak. Ne možemo sebi doći”, kazao je Solak.

Iako su iz druge organizacije, bitno je naglasiti da su svi demineri u BiH prošli potrebne obuke kako bi mogli pristupiti uklanjanju mina.

“To su obučeni demineri, ljudi su profesionalci koji rade taj posao dug niz godina. Nažalost, situacija je takva da se nesreće događaju svima. Prije tri godine imali smo u Doboju deminersku nesreću. Iste godine je bila i u Osmacima kod Kiseljaka. Prije mjesec dana imali smo nesreću u Goraždu. Najgore je kad posao postane rutina i onda se nesreće događaju. Demineri daju sve od sebe da uklone ovu opasnost za stanovništvo, ali nažalost imat ćemo problem s minama još mnogo godina”, rekao je Solak.

U BiH postoji 26 organizacija koje se bave deminerskim radovima. BH MAC napravi listu lokacija za čišćenje po zahtjevu lokalnih zajednica. Prioriteti su lokacije u blizini kuća, infrastrukture i sl. Entitetske vlade potom usvajaju listu s koje zadatke preuzimaju entitetske civilne zaštite u skladu sa svojim mogućnostima, a privatne deminerske kompanije sudjeluju na tenderima koje raspisuju međunarodne organizacije i pokrivaju ostale lokacije.

Njihove plaće su vrlo male s obzirom na opasnost s kojom se suočavaju svaki put kada uđu u minsko polje. Pri vladinim organizacijama i tvrtkama, imaju plaću od oko 1.400 KM , dok u privatnim dobivaju dnevnicu od 50 KM. Zbog toga ne čudi kada kažu da “kao mrtvi više vrijede” jer u slučaju smrti od dodatnog osiguranja njihovim obiteljima se isplaćuje iznos od 200.000 KM.

“Tretiraju nas kao komunalne radnike i zakonski i kroz statusni položaj. Ovo je dokaz da smo demineri samo kad nas više ne bude”, napisao je jedan od deminera nakon što je čuo vijest o stradanju kolega na Kupresu.

Dnevnik.ba

 Tagovi:
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare