Tradicionalna scena raspeća na Filipinima

Brojni turisti, kako stranci tako i Filipinci, u velikom su broju stigli u San Fernando, sat i pol vožnje sjeverno od Manile kako bi prisustvovali krvavim scenama u spomen na Kristovu muku.
 
Dragovoljci koji se dadu raspeti na križ, uobičajeno to čine uz molitve za ozdravljenje nekog bližnjega. Alex Larananga (58) kaže da se na to već naviknuo i ovo mu je 14. raspinjanje na križ. O bolima koje trpi kada mu duge čavle zakucavaju u ruke, kaže da je osjećaj kao da mu netko iglom probada ruku. Nakon dva dana spreman sam opet raditi, objašnjava taj prodavač peciva.
 
U San Fernandu su okupljeni i muškarci s kukuljicama koji grijehe okajavaju bičujući se komadima bambusa zavezanim o užad. Dok prolaze, kapljice njihove krvi prskaju po gledateljima.
 

 
Larananga vjeruje da Bog nagrađuje njegovu žrtvu i objašnjava kako se daje raspeti za svoju obitelj, kako se nitko ne bi razbolio i dodaje da su mu supruga i djeca dobra zdravlja, a on zarađuje svoj kruh.
 
Na ovogodišnji Veliki petak u San Fernandu dala su se raspeti uz Larananga još trojica dobrovoljaca. Dok su im zabijali čavle u udove, lica su im bila bolno iskrivljena u grimase. Raspeti su ostali nekoliko minuta, kao u transu i pogleda uprta u nebo, a nakon skidanja s križa odlaze u liječničku ambulantu uz škljocanje fotoaparata.
 
Raspinjanje na križ u tom dijelu Filipina je višedesetljetna tradicija, unatoč osudama filipinskih biskupa. Biskupi redovito upozoravaju da ne odobravaju takvu praksu. No vjernici se zavjetuju i žrtvuju se za druge, kaže fra Francis Lucas iz službe za tisak filipinske biskupske konferencije.
 
Filipini su najveća katolička zemlja u Aziji u kojoj se 80 posto vjernika izjašnjava katolicima. Vjeru su baštinili od španjolskih osvajača. Kardinal Luis Antonio Tagle bio je među favoritima za nasljednika Benedikta XVI. na konklavama ovog mjeseca.