Published On: Pon, kol 1st, 2016

TOTALNO LUDILO: SDP tvrdi da je SDA kapitulirala i dala previše županijama

Famozni mehanizam koordinacije, koji je dogovoren u kafani u Istočnom Sarajevu, predstavlja vrhunac urušavanja države, jer su Federacija BiH, Republika Srpska i kantoni dobili status jednak državi i njenim vlastima. Drugim riječima, bez državnih vlasti može se dogovoriti sve što se tiče puta BiH ka EU, dok bez saglasnosti RS ili nekog od kantona ne može ništa, ističu iz SDP-a.
Ovo je uvod u konfederalizaciju BiH po etničkom principu, za šta se od večeras očito zalaže i SDA, bez obzira na lažne tvrdnje iz ove stranke kako se bori za jačanje države. Niko, ko želi jaku državu, ovakav dokument nikada ne bi potpisao. Posebno je ponižavajuće za sve građane ove zemlje da se za kafanskim stolom zadužuju za milijardu KM.
Potpuno je neshvatljivo da takve dogovore ne samo da podržava, već ih i organizira predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Wigemark. Sasvim smo sigurni da evropski standard nije odlučivanje za kafanskim stolovima, već se, naprotiv, BiH i njeni građani na ovaj način samo dodatno udaljavaju od ključnih evropskih vrijednosti, naglašavaju iz SDP-a.
SDP će koristiti sve oblike političke borbe da ne dozvoli urušavanje države pod izgovorom navodnog evropskog puta. Naš cilj je da u EU uđe snažna država, a ne tri megakantona ili entiteta. Takav pristup koji je večeras potpisala SDA i Izetbegović izdaja je svih onih koji su dali živote u odbrani jedinstvene BiH.
Posebno boli činjenica da Izetbegović nije imao hrabrosti, a ni državničke mudrosti, Miloradu Dodiku uopšte spomenuti otkazivanje referenduma o Danu RS. Taj neustavni referendum najteži je napad na stabilnost BiH od završetka rata, ali Izetbegovića i SDA to očito uopšte nije briga, zaključuju iz SDP-a BiH.