Published On: Sri, lis 23rd, 2019

Totalni poraz Turske u Sočiju. Erodogan je morao pristati na sve što je Putin od njega tražio.

Putin je, mudri taktičar, tada povukao svoj potez. Pozvao je Erdogana. K sebi, na noge, u Soči. I sultan je ponizno došao. Šest sati pregovora potvrđuje da je pružao otpor, ali je onda popustio.

Soči je postao novi Camp David. Ovdje se sklapaju sporazumi koji definiraju buduće odnose na Bliskom i Srednjem istoku.

“S gospodinom Putinom smo potpisali povijesni sporazum koji osigurava borbu protiv terorizma, teritorijalni integritet Sirije i povratak izbjeglica”. To su riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon šest sati pregovora (novinarski izvor s konferencije javlja da je bio vidno umoran) s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U Sočiju, sad već legendarnom crnomorskom Putinovom boravištu gdje se definira velik dio globalne politike. U srijedu ovamo dolaze čelnici afričkih država. Da dogovore nove oblike suradnje. Što se neće dopasti Kini, a i EU bi tu imala što za reći – mi naime dajemo novac, a Putin definira politiku.

Ali, to je sve izglednija realnost svijeta. Ruski car, s ekonomski slabom državom, s demografskim problemima, vojskom kojoj svako malo eksplodiravaju probni projektili postao je veliki meštar Bliskog i Srednjeg istoka. A to i nije bilo tako teško: s jedne strane ima dva pacera, Donalda Trumpa i Erdogana, s druge je Bašar al-Asad koji mu je vjerni vazal, a Iran ima previše unutarnjih problema da bi se sada gurao u prvi plan.

Trump je, kako smo to već bili napisali, sramotno izdao Kurde i predao ih u ruke Erdoganu. Koji je grmio da će im “smrskati glave”. A onda se njegova “stretegija” nasukala na racionalnu i logičnu odluku Kurda: u pomoć su pozvali Asada. I tako na svoju stranu dobili Rusiju. Treba također dodati da se sultanova vojska i nije baš proslavila u svojoj operaciji: osvojili su samo lokacije iz kojih su se Kurdi taktički povukli kako bi izbjegli ljudske gubitke. A onda je Trump, panično, u Ankaru poslao potpredsjednika Mikea Pencea kojeg je Erdogan prvo izvrijeđao, a onda u znak dobre volje, “svoje milosti”, pristao na kratkotrajno primirje. Ali je nastavio prijetiti Kurdima.

Putin je, mudri taktičar, tada povukao svoj potez. Pozvao je Erdogana. K sebi, na noge, u Soči. I sultan je ponizno došao. Šest sati pregovora potvrđuje da je pružao otpor, ali je onda popustio.

U dokumentu kojim je Turska obrazložila svoju operaciju “Izvor mira” stoji sljedeće: zaustaviti terorističke napada pri čemu su teroristi pripadnici YPG-a, kurdskih snaga. Samo se na jednom mjesto u deset točaka spominje DAESH, arapski akronim za terorstičku Islamsku državu.

U Sočiju potpisani dokument u 10 točaka, kratkih i jasnih kako to treba i biti u takvim slučajevima, ima sasvim drukčiji kontekst i potvrđuje da je sultan morao pokleknuti pred carem.

Prva je točka “očuvanje političkog jedinstva i teritorijalne cjelovitosti Sirije” i “zaštita nacionalne sigurnosti Turske”. Redosljed je bitan – prvo Sirija i to njezino političko jedinstvo. Dakle, Erdogan je de iure priznao vlast Bašara al-Asada kojeg je od 2011. godine pokušao srušiti.

Druga točka govori o “borbi protiv terorizma u svim oblicima” te “onemogućavanje separatističkih težnji na ozemlju Sirije”. Niti slova o YPG-u ili Kurdima. Teroristi su za Rusiju DAESH. Novi poraz Erdogana.

U trećoj točci se prihvaća postojanje sigurnosnog koridora u dubini od 32 kilometra ali samo u prostoru Tel Abyada i Ras Al Aina. Dakle, pozicija koje je Turska preuzela. Nema govora o koridoru u dužini od 300 kilometar uz cijelu sirijsko-tursku granicu. Što je bio cilj Erdoganove operacije.

U četvrtoj točci se potvrđuje važnost sporazuma iz Adane koji su Turska i Sirija potpisale 1998. godine i kojim su dvije strane nakon godina gotovo ratnog stanja prihvatile ideju dobrosusjedstva. Rusija će skrbiti da se odnosi razvijaju u tom duhu. Katastrofalni poraz Erdogana.

Točka 5 je najduža i potvrđuje da Turska nema što raditi u Siriji. Naime, 23. listopada u podne u sigurnosnu zonu će ući ruske i sirijske snage – ne dakle turske. I brinuti za sigurnost sa sirijske strane granice. Osim u području koj je u točci 3 prepušteno Turskoj. Iz tog će se područja povući Kurdi (ne teroristi), a zatim će tim područjem patrolirati rusko-turske snage. Inače, Erdogan je u operaciju krenuo jer nije bio zadovoljan tursko-američkim ophodnjama. Sad je umjesto Amerikanaca, saveznika iz NATO-a, dobio Rusiju.

U točci šest se govori o povlačenju snaga YPG, da bi zatim točka sedam govorila o tome kako će obje strane raditi na “sprječavanju infiltracije terorističkih elemenata”. Još jedna potvrda da YPG nisu teoristi.

Točka 8, novi Erdoganov poraz: u pojašnjenju operacije “Izvor mira”, Ankara je navela – “premještaj sirijskih izbjeglica u zonu slobodnu od terorista”. U Sočiju je dogovoreno da će se “olakšati povratak izbjeglica na bazi sigurnosti i dobrovoljnosti”. Dakle, propada ideja Ankara da u taj prostor prebaci milijun i više sirijskih izbjeglica. To će vrijediti samo za one koji to žele i tek kad se steknu sigurnosti preduvjeti. Erdogan je tim planom želio promijeniti demografsku sliku uz svoju granicu sa Sirijom. No, Putin je stao uz Kurde i to nije dopustio.

Dvije posljednje točke su klasične zaključne pri čemu je važno istaknuti da će se nastaviti djelovati u skladu s mehanizmom iz Astane (trojni pregovori Rusija, Iran i Turska) – koji je Ankara vrlo nevoljko prihvatila – te nastaviti raditi na novom sirijskom ustavu.

Sastanak u Sočiju je potvrda nastanka nove geostrateške arhitekture na prostoru Bliskog i Srednjeg istoka, arhitekture u kojoj glavnu ulogu igra Rusija koja s čvrstim uporištem u Siriji (pomorska baza Tartus na Mediteranu i zračna u Hmejmimu kraj Latakije) sada izravno i otvoreno upravlja procesima na tom području.

Turska je dobila po prstima i mora se povući jer se Erdogan precijenio: Putin nije pacer i paničar koji ništa ne razumije poput Trumpa.

Ruski car ga je ograničio. Jasna je to poruka Iranu i svim ostalim akterima na tom prostoru. Aetas Americana (američko doba) je prošlo, sada nastupa saeculum Russicum, rusko doba. Što i nije tako loše: bolje je nego da konce preuzmu Kinezi.

jutarnji.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare