Published On: Wed, Sep 30th, 2015

TOTALNI KAOS U KALIFATU: Rusija žestokim zračnim napadima udarila na Islamsku državu

Ruska avijacija je pristupila prvim zračnim udarima u Siriji, uništivši prvenstveno “vojnu opremu” i “skladišta oružja i municije” grupe Islamska država.
Priopćilo je to u srijedu rusko ministarstvo obrane.
”U skladu s odlukom vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Vladimira Putina, naši avioni su izveli zračnu operaciju i ostvarili precizne udare na kopnene mete terorista grupe Islamska država u Siriji”. rekao je general Igor Konačenkov, glasnogovornik ministarstva obrane, a prenijele ruske agencije.
Rusi su SAD-u kazali kako ne bi trebalo letjeti u Siriji, no nisu im dali nikakve geografske informacije o tome gdje planiraju udariti. Visoki dužnosnik rekao je pak kako se američke misije nastavljaju normalnim tijekom.
 

Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je dao formalnu dozvolu Vladimiru Putinu da koristi rusku vojsku kako bi se borili protiv Islamske države u Siriji, a uz sirijsku vladu i Bašara al-Assada.
Spomenuta dozvola bila je ključna za slanje trupa u stranu zemlju, po ruskom ustavu. Nedavno je Rusija sirijskoj vladi poslala moderno i sofisticirano oružje, kao i instruktore koji su Sirijce učili kako da ih koriste.
 

Zajednički napadi Sirije i Rusije

Informaciju su prethodno potvrdili i neimenovani visoki američki dužnosnici, rekavši kako su napadi izvedeni na području Homsa, kao i da je službeni Washington unaprijed obaviješten da će se to dogoditi.
Doduše, naveli su kako su napadi izvedeni na protivnike snaga predsjednika Bashara al-Assada.
Lokalni aktivisti iz Homsa potvrdili su kako su u napadima poginule 32 osobe, a njih najmanje 200 je ranjeno u napadima na Homs.
Navode kako je napade izvela sirijska vojska uz pomoć zrakoplova ruske vojske.
Samir al-Homsi, lokalni medijski aktivist iz Homsa, kazao je da su bombarderi sirijske vojske danas izveli niz žestokih zračnih udara na teritoriju koju kontroliraju pobunjenici i da je u tim napadima u mjestu Telbise poginulo 16, u Rastanu sedam i Zaferanu devet osoba.

Putin: ISIL ima malo veze sa islamom


Russia Today prenosi Putinove riječi po kojem su “preventivni napadi pravi način za borbu protiv terorizma”.
“Usprkos svom imenu, Islamska država ima malo dodira sa islamom. Radikali iz cijelog svijeta su otišli u Irak i Siriju da se pridruže toj terorističkoj skupini. Oni moraju biti poraženi tamo i ne smije im se dozvoliti da se vrate u svoje zemlje naoružani iskustvom i ideologijom”, rekao je Putin.
Putin je napomenuo kako bi bilo dobro da se i “druge nacije pridruže antiterorističkoj borbi Rusije u Siriji”.

Putinov govor u Ujedinjenim narodima : Shvaćate li što ste učinili?