Published On: Pet, lis 16th, 2015

TOTAL PANIC: Moskva u Siriju šalje sustav lasera koji protivnicima uništava vid

Ruski udari na položaje islamista u samo mjesec dana nanijeli su znatnu štetu ISIL-ovoj infrastrukturi i moralu boraca, no, prema svemu sudeći, ovo što se do sada događalo na terenu samo je početak. Prema tvrdnjama obavještajnih analitičara, Rusija u skoro vrijeme na sirijsku bojišnicu planira uvesti cijeli niz sofisticiranih oružja od kojih će neka upravo tamo doživjeti svoje prvo vatreno krštenje. A ta su oružja u najmanju ruku zastrašujuća.

Termobaričke rakete

Vrlo je izgledno da će ova oružja biti predana sirijskoj vojsci koja će ih, pod nadzorom ruskih savjetnika, koristiti u borbi protiv islamista. Prvo od ovih oružja je TOS-1A, težak sustav bacača plamena, jedno od najsmrtonosnijih oružja koje Rusija ima u svojem arsenalu. Na Twitteru se prije nekoliko dana pojavila fotografija ovog oružja u Siriji, okruženog sirijskim vojnicima, i prilično je izgledno da je bar jedan primjerak ovog sustava već aktivan na terenu. Riječ je zapravo o vrlo složenom višecijevnom lanseru raketa koji ispaljuje termobaričke rakete. Kada je ispaljena, termobarička raketa ispušta nad ciljem oblak zapaljive tekućine koji se potom pali postižući temperaturu od nekoliko tisuća stupnjeva.

Rezultat je zastrašujući. Ne samo da su eksplozije znatno duže, da je udarni val puno veći i jači u odnosu na konvencionalne rakete, nego se izgaranjem goriva i trošenjem kisika stvara i djelomični vakuum u cijelom području cilja. Ovaj lanser raketa, koji je i službeno klasificiran kao bacač plamena, dolazi postavljen na šasiji tenka T-72 i u takvom obliku već je viđen u Siriji. Tenk starije proizvodnje izabran je kao podloga sustava jer su Sirijci s ovim oklopnjakom vrlo dobro upoznati.

Panika među protivnicima

Drugo pak oružje koje Moskva, prema mišljenju obavještajnih službi, uskoro planira razmjestiti po sirijskoj bojišnici je “vizualno-optička stanica za blokiranje Grach“. Pod ovim relativno bezazlenim imenom prošlog je tjedna u Moskvi javnosti prvi put predstavljen jedan od psihološki najstrašnijih oružanih sustava novijeg doba. Riječ je o oružju koje kombinacijom infracrvenih i ultraljubičastih zraka visoke snage neprijatelje pred sobom doslovno osljepljuje trajno im uništavajući vid. Opremljen s dva do četiri projektora, ovisno o modelu, Grach ispaljuje iznimno jake svjetlosne snopove visoke frekvencije prema meti i trajno je osljepljuje. Smatra se da će Grach kao nesmrtonosno oružje koje će protivnike trajno oslijepiti stvoriti u psihološkom smislu golemu prednost pred islamistima. Jer islamistu nije isto brzo umrijeti od metka i “otići u raj u kojem ga čeka 70 djevica”, u što mnogi od njih vjeruju, ili biti trajni invalid, slijepac na skrbi svojih suboraca.

Sustavi koji su namijenjeni osljepljivanju službeno su zabranjeni međunarodnim konvencijama pa je i Grach klasificiran kao oružje namijenjeno uništavanju optičkih senzora na oružanim sustavima protivnika. Ako pri tome netko od njih izgubi i vid, njihov problem. Teoretski, Grach je namijenjen postavljanju na brodove, no vrlo je izvjesno kako će u Siriji naći svoje mjesto na borbenim oklopnim vozilima, a možda i u verziji prijenosnog pješačkog sustava.

Rusija je svojim zračnim udarima nanijela velike gubitke ISIL-u i počela pripremati sirijsku vojsku za velike ofenzivne akcije. Moskva ide na potpuno uništenje islamista, a uz ovakve sustave na bojišnici to će biti puno lakši zadatak nego li se uopće mislilo.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare