Published On: Sub, lip 26th, 2021
#3rd | By Desk

Tornado moguć u Hercegovini, ali manje jačine nego onaj u Češkoj

Pojava tornada je moguća i već je zabilježena u Bosni i Hercegovini, ali manjeg intenziteta u poređenju s onim u Češkoj. Stručnjaci ih nazivaju pijavice. Umirovljeni bh. klimatolog Željko Majstorović u izjavi za Avaz je kazao da na našim prostorima ova pojava nije česta, ali da nije ni nemoguća.

-Tornada najviše pogađaju Ameriku, to je takozvana aleja tornada. Gotovo stotinu tornada manje jačine pogodi Europu, uglavnom Njemačku, zemlje uz Baltičko more i Italiju. Što se tiče naših krajeva, uglavnom su u pitanju pojave manjeg tornada, koji se zove pijavica – rekao je Majstorović.

Zbog mogućih klimatskih promjena, povećava se i mogućnost za ovakvim pojavama.

-Povećavaju se frekvencija i intenzitet tih pojava. S obzirom na to, moguća je pojava jače pijavice, pogotovo na sjeveru zemlje, u Posavini, te u Hercegovini, bliže moru. Koliko će to biti jako i kada, to je nepredvidivo, jer su očite klimatske promjene. Razlika u temperaturi donjeg i gornjeg sloja atmosfere može predstavljati jedan od razloga nastanka tornada – kazao je Majstorović.

Ranijih godina pijavice su zabilježene u našoj državi, i to u Bosanskoj Gradišci, Prijedoru i Popovom polju. Naime, u Bosni i Hercegovini pijavice su 2017. pogodile Posavinu. Majstorović kao „krivce“ navodi klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj.

-Posljednjih nekoliko dana zabilježene su ekstremno visoke temperature zraka u Europi, a i kod nas. Moguće da je i to jedan od uzroka jer dodirom visokih i niskih temperatura zračnih masa može doći do pojave ovih vjetrova – dodao je Majstorović.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x