Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

TOPOVSKIM UDAROM NA GENERALA JELEČA Zlatko Humo prošao samo s ”izazivanjem opće opasnosti”

Must Read

Nakon više od tri i pol mjeseca od incidenta u mostarskom tunelu Salakovac, a koji je prijavio Ante Jeleč, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH, završena je istraga protiv Zlatka Hume (24) iz Mostara, djelatnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), inače sina bivšeg šefa AID-a u Hercegovini i županijskog ministra Esada Hume.

Kako doznaje Večernji list BiH, iako se u početku spominjao terorizam, Humo mlađi je optužen za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti.

Agent je, pritisnut dokazima, naposlijtku priznao bacanje improvizirane eksplozivne naprave, tzv. topovski udar, iz opel astre crvene boje u tunelu, dok se vraćao s posla u Sarajevu u pratnji dvojice sugrađana, A. Paje i A. Milavića, inače djece iz poznatih liječničkih obitelji, i to baš netom prije prolaska civilne službene škode u kojoj se nalazio prvi čovjek vojske BiH.

Pukom srećom, siloviti zvučni udar se dogodio ispred, a ne ispod vozila, i samo zahvaljujući prisebnosti generalova vozača nije došlo do neželjenih posljedica. Projurili su kroz dimnu zavjesu te ubrzo sustigli opel astru pa se preko registracijskih oznaka otkrilo i tko je njezin vlasnik.

Tako se u roku od 24 sata razmotalo čitavo klupko. Mladi obavještajac je osporio da se radilo o bilo kakvom napadu. Naime, naveo je da nije znao da se iza njih vozi general Anto Jeleč te da je riječ o “slučajnosti”.

Pravdao se da je napravu uzeo od suputnika, inače vatrenog navijača, te da je samo htio izazvati zvučni efekt, što se i dogodilo 17 metara prije izlaska iz tunela, a nikako ugroziti bilo čiji život i da je u pitanju bila obična šala.

Odmah je pušten kući i suspendiran s posla, a vijest je odjeknula kao bomba u čitavoj regiji. Taj dan pokopana su dvojica vojnika Oružanih snaga BiH, Nedeljko Radić i Armin Salkić, koje je u terorističkom napadu u Rajlovcu ubio pripadnik vehabijskog pokreta Enes Omeragić, a sve nakon stravičnog masakra u Parizu, pa je incident u Mostaru bio kao ‘ulje na vatru’ u toj čitavoj situaciji.

Konačno, ostaje da se vidi ishod. Novi ravnatelj OSA-e BiH Osman Mehmedagić ranije je izjavio da je u skladu s kodeksom ponašanja, odnosno zakonskim procedurama, pokrenut postupak protiv Zlatka Hume te se ispred ove agencije ogradio od takvog zaposlenika, kao što će se ograditi i od svih drugih koji, eventualno, u budućnosti budu upleteni u takva ili slična nezakonita djela. Jer, kako smatra, takve osobe ne trebaju Agenciji.

– U odnosu na navedeno djelo, za zaposlenike OSA-e vrijede zakoni kao i za ostale građane i taj postupak će teći neovisno o OSA-i, zaključio je Mehmedagić.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -