Published On: Tue, Nov 3rd, 2015

Topli obrok, regres i naknade za prijevoz će biti oporezivane

porez-uplatnica-racun

Nakon što budu ispregovarani i potpisani novi kolektivni ugovori, Vlada Federacije priprema novu reformu i to poreznu.

Njenim provođenjem će sve naknade koje nemaju karakter plaće, poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade biti ugrađene u poreznu osnovu. Sindikati se plaše da će na gubitku biti radnici.
Poslodavci koji su radnike prijavljivali na minimalnu plaću, na koju su plaćali minimalni doprinos, a ostatak plaće im davali kroz topli obrok i druge oblike primanja, na koja se ne plaća porez, ovom reformom to više neće moći raditi. Ipak, iz Vlade tvrde kako radnici u čitavoj priči neće biti na gubitku.

Preko leđa radnika

“Mi imamo odstupanja da se topli kreće 1 do 2 posto prosječne plaće – negdje od 8,2 maraka do 16 maraka u nekim firmama. Taj kompletan odnos će biti prijavljen jer će takav biti u poreznoj osnovi. Umjesto sadašnje porezne osnove od 400 KM, imat ćemo 700 KM”, kazao je Goran Miraščić, financijski savjetnik premijera FBiH.
I dok iz Vlade tvrde da je proširenje porezne osnove neutralnog karaktera, te da se na ovaj način neće nastojati ostvariti dodatni prihodi izvanproračinskim fondovima, Sindikat izražava bojazan da će ovo zakonsko rješenje biti isključivo preko leđa radnika.
“Bilo bi nam drago da se na svaki mogući način pojačaju proračuni države, ali bojimo se da će ovo biti isključivo na način da će postojeći iznos koji danas radnici primaju u netu biti, zapravo, umanjen za taj dio koji će biti odvojen za bruto, odnosno onaj dio koji će biti plaćen za porez”, upozorava Selvedin Šatrorović, potpredsjednik SSS BiH.
Pojedini stručnjaci smatraju kako topli obrok, regres ili izdvajanja za prijevoz svakako treba ukinuti, jer je to socijalistička praksa, a mi težimo kapitalizmu. Ne mora značiti da će oporezivanje stavki koje nemaju karakter plaća značiti još teži položaj za radnike, javlja Federalna.ba.

Novac u mirovinski sustav

“Ako je poslodavac kvalitetan i ako ima dobar bonitet, on sve te prinadležnosti, kao što su topli obrok, regres, prijevoz na posao može ugraditi u plaću. Na taj način podići će plaću radnicima, što im je daleko bolje jer sve ide u mirovinsku osnovu”, objašnjava Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Vlada planira u okviru porezne reforme, mijenjati i Zakon o porezu na dohodak. Točnije mijenjat će se stopa poreza, koja je trenutno jedinstvena za sva primanja iznad 300 maraka.
“Trebamo vidjeti hoćemo li ići s progresivnom stopom oporezivanja, gdje će do određenog iznosa, oko 500, 600 ili 800 KM – stopa možda biti pet posto, a ona preko 800 lomljena na 15 ili 17 posto”, navodi Miraščić, prenose Nezavisne.
Porezna reforma je, između ostalog, bila i jedna od tema sastanka ministrice financija Federacije, Jelke Milićević s predstavnicima MMF-a. Ipak, čitava priča je trenutno tek u početnoj fazi.
Podsjetimo, provođenjem Reformske agende, ljetos je na snagu stupio Zakon o radu koji je izazvao reakcije pojedinih parlamentaraca, ali i masovne prosvjede sindikata. Sindikati i dalje tvrde kako novi Zakon o radu ne ide u korist radnicima.
Izaslanici SDP-a BiH, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuli su krajem listopada pred Ustavnim sudom Federacije BiH spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu.